Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Leto dni ukrepov proti epidemiji v Katoliški cerkvi

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 02. 2021 / 15:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2021 / 16:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Leto dni ukrepov proti epidemiji v Katoliški cerkvi

Leto dni ukrepov proti epidemiji v Katoliški cerkvi

Prva navodila duhovnikom in vernikom je SŠK objavila 25. februarja lani.

Leto dni ukrepov, navodil in priporočil za vernike. FOTO: Tatjana Splichal


Danes mineva natanko leto dni, odkar je Slovenska škofovska konferenca (SŠK) sprejela prve ukrepe za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Že v začetku lanskega leta so škofje skrbno spremljali širjenje pandemije v sosednjih državah na čelu z Italijo in pripravljali preventivne ukrepe za zaščito vernikov in ostalih prebivalcev Slovenije.

Obhajilo na roke, opustitev pozdrava miru, umik blagoslovljene vode

Po prvih ukrepih v najbolj prizadetih italijanskih škofijah je Tajništvo SŠK pripravilo osnutek treh modelov za preprečevanje širjenja epidemije v Katoliški cerkvi v Sloveniji, SŠK pa je 25. februarja 2020 objavila prva navodila ter duhovnikom in vernikom svetovala prejem obhajila izključno na roke, opustitev pozdrava miru in umik blagoslovljene vode iz cerkva.

Prepoved javnega bogoslužja z verniki

Slab mesec dni pozneje, 13. marca 2020, so ob poslabšanju epidemiološke slike in ostrenju državnih ukrepov ter po posvetu s strokovnjaki v veljavo stopili izredni ukrepi škofov, ki so vključevali prepoved javnega bogoslužja in pastoralnih dejavnosti. Maše so se preselile na male zaslone in splet, od 22. marca je na TV Slovenija 1 predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore vsako nedeljo nagovoril vernike.


Med prvimi navodili škofov je bilo tudi prejemanje obhajila izključno na roke. FOTO: Tatjana Splichal


Prvomajsko rahljanje ukrepov

Slovenski škofje so nato takoj po prvomajskih praznikih, v ponedeljek, 4. maja 2020, spet odprli cerkve za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih, seveda ob doslednem upoštevanju vseh zaščitnih, varnostnih in higienskih ukrepov vključno z razkuževanjem rok in obveznim nošenjem zaščitnih mask. Poleti, 21. julija, so škofje dopolnili navodila z dodatnimi preventivni ukrepi.

Priporočila za izvajanje župnijske kateheze

Ob začetku šolskega leta je SŠK izdala Priporočila za izvajanje župnijske kateheze (verouka), pri čemer so veljala enaka zdravstvena navodila kot v šolah. Ponovno pa se je stanje zaostrilo jeseni: vlada je 15. oktobra omejila število vernikov pri obredih v oranžnih statističnih regijah, čemur so dan pozneje sledila Navodila škofov v času epidemije, prilagojena župnijam iz oranžnih in rdečih statističnih regij.

Prvi in drugi november brez obiskov svojcev

V vseh regijah je vlada 20. oktobra prepovedala izvajanje verskih obredov, čemur so sledila tudi priporočila škofov za obhajanje praznikov vseh svetih in spomina vseh vernih rajnih s pozivom, naj verniki tokrat opustijo tradicionalno obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Nova škofovska navodila z dne 13. novembra so vključevala odpoved maš z ljudstvom in odlog podeljevanja zakramentov krsta, obhajila, birme in cerkvene poroke.


Med prvimi cepljenimi je bil tudi upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Franc Kramberger. FOTO: TW Vlada RS


Ponovna uvedba bogoslužja glede na epidemiološko sliko

Vlada je 16. decembra 2020 z odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode odpravila prepoved verskih obredov, na kar so se škofje nemudoma odzvali in dva dni pozneje sklenili, da bodo pri ponovni uvedbi bogoslužja upoštevali epidemiološko sliko v posameznih statističnih regijah. Na tej podlagi je posamezni škof ordinarij za svojo škofijo sprejel odločitev o obhajanju maš z ljudstvom.

Med prvimi cepljenimi Franc Kramberger

Na 27. seji Stalnega sveta SŠK so škofje 11. januarja letos v posebni izjavi glede cepljenja proti covidu-19 podprli vsa prizadevanja za zaščito zdravja ljudi in vse napore za iskanje novih cepiv in oblik zdravljenja za obolele s koronavirusom. Že 27. decembra je bil med prvimi tremi Slovenci, ki so prejeli prvi odmerek, cepljen upokojeni mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Franc Kramberger.

Kako je danes?

Minuli teden pa je Tajništvo SŠK podalo pojasnilo glede izvajanja verskih obredov in pastoralne dejavnosti v oranžni fazi, v katerem izpostavlja, da se verski obredi v verskih objektih še naprej izvajajo skladno z decembrskim vladnim odlokom in škofovskimi navodili, kar vključuje omejitev števila udeležencev, prepoved vsakršnega petja in upoštevanje higienskih priporočil NIJZ.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh