Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letošnji križev pot v Koloseju pripravili gimnazijci

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 03. 2018 / 08:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 09.03.2018 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Letošnji križev pot v Koloseju pripravili gimnazijci

Papež je k sodelovanju povabil dijake rimske klasične gimnazije.

Premišljevanja za letošnji križev pot, Via Crucis, ki ga papež vsako leto na veliki petek moli v rimskem Koloseju, so tokrat pripravili rimski gimnazijci. Kot so včeraj sporočili iz Vatikana, je sveti oče to pomembno nalogo zaupal dijakom rimske klasične gimnazije »Pilo Albertelli«, pri delu pa jih je usmerjal njihov učitelj, pisatelj in esejist prof. Andrea Monda.



Mladi v svojih premišljevanjih govorijo o čutu za pravičnost, pohujšanju križa, iskanju opornih točk, dialogu in izzivih. Sporočilo, ki ga je razbrati iz besedil, je po besedah prof. Monde želja, da bi mlade spremljali na poti življenja, jih ne obsojali ali nanje gledali zviška. Premišljevanja obenem poudarjajo, da Jezus, kot ga srečamo v križevem potu, trpečega in zapuščenega, lahko dobro razume življenje mladostnikov.

Križev pot v Koloseju sodi med najveličastnejše slovesnosti velikega tedna in velikonočnih praznikov v Rimu. Priprava premišljevanj za to priložnost velja za častno nalogo. Običajno je bila doslej zaupana duhovnikom ali teologom. V preteklih letih so premišljevanja napisali francoska biblicistka Anne-Marie Pelletier, škof Giancarlo Bregantini, ki se odločno bori proti mafiji, in libanonski patriarh Behara Boutros Rai.

Prof. Andrea Monda, ki je diplomiral iz prava in religije, je doslej že sodeloval pri produkcijah italijanske »škofovske« televizijske hiše TV2000. Gimnazija »Pilo Albertelli«, na kateri poučuje, je v neposredni bližini bazilike sv. Marije Velike v središču Rima. Med maturanti Albertellijeve gimnazije sta med drugim fizik in Nobelov nagrajenec Enrico Fermi (1901-1954) in režiser Ettore Scola (1931-2016).

Vir: Kathpress / Radio Vatikan / Radio Ognjišče
Foto: RV

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh