Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trump poudarja pomen svobodnega izpovedovanja vere

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 01. 2018 / 10:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Trump poudarja pomen svobodnega izpovedovanja vere

Ameriški predsednik svari pred omejevanjem verske svobode.

Ameriški predsednik Donald Trump je v izjavi ob »dnevu verske svobode«, ki ga v Združenih državah Amerike vsako leto obhajajo 16. januarja, opozoril pred omejevanjem pravic vernikov. »Svobodno izpovedovanje vere je vir osebne in narodne trdnosti, in ohranjanje tega je za zaščito človekovega dostojanstva nepogrešljivo«, je izjavil predsednik Trump. Kot njegovi predhodniki je tudi on objavil uradni predsedniški odlok o razglasitvi »Dneva verske svobode«.



Vera je ukoreninjena »v zgodovino, duha in dušo našega naroda«, je poudaril Trump: »Na dan verske svobode obhajamo številne veroizpovedi, ki sestavljajo našo deželo.«

Predsednik v odloku obenem opozarja, da verske svobode ne smemo ogrožati z omejevanjem, na primer s prepovedjo določenih oblik svobodnega govora ali pa z zakoni, ki vernike prisilijo, da ne morejo svobodno izražati svoje vere »in s tem kršijo njihova temeljna verska prepričanja«. »Nobenega Američana – pa naj bo to redovnica, slaščičar ali podjetnik – ne smemo prisiliti, da bi moral izbirati med svojo vero in zvestobo zakonodaji«, je dejal Trump. Na tem področju je v ZDA v preteklih letih vedno znova prihajalo do sporov, če denimo zdravniki ali medicinske sestre niso želeli sodelovati pri opravljanju splava ali pa če slaščičar ni bil pripravljen speči poročne torte za istospolni par.

ZDA so, nadaljuje ameriški predsednik, tudi »največji zagovornik verske svobode na svetu, ker ne verjamemo, da ugovor vesti velja le za ameriške državljane.« Zato bodo še naprej obsojali in se borili proti »skrajništvu, terorizmu in nasilju nad verniki – vključno z genocidi Islamske države v Iraku in Siriji«.

Datum 16. januar je bil za »dan verske svobode« izbran zato, ker je bil leta 1786 na ta dan sprejet »Virginijski statut o verski svobodi« Thomasa Jeffersona. »Naši predniki, ki so iskali zatočišče pred verskim preganjanjem, so verjeli v večno resnico, da svoboda ni dar vlade, ampak sveta pravica, dana od Vsemogočnega Boga«, je na zgodovinski dogodek spomnil ameriški predsednik.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh