Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Upad števila vernikov vpliva tudi na misijonsko poslanstvo Cerkve

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 10. 2018 / 10:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.10.2018 / 08:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Upad števila vernikov vpliva tudi na misijonsko poslanstvo Cerkve

Včeraj smo obhajali misijonsko nedeljo.

Upad števila vernikov v Katoliški cerkvi vpliva tudi na financiranje njene misijonske dejavnosti. Sprejemanje darov se razvija vzporedno s pogostnostjo obiskovanja bogoslužja, je dejal nadškof v rimski kuriji in predstavnik Kongregacije za misijone, Giampietro Dal Toso, ob misijonski nedelji, ki smo jo obhajali včeraj. Ob praznovanju misijonske nedelje v prvi vrsti ne gre za denar, ampak za molitev in krepitev »misijonarske zavesti«, je poudaril Dal Toso, predsednik papeške misijonske družbe Missio.



V Evropi in Severni Ameriki, ki ju sekularizem najbolj zaznamuje, dovzetnost za širjenje vere in s tem pripravljenost za darovanje nenehno upada, je dejal Dal Toso. Po drugi strani danes velik del finančne odgovornosti v nekdanjih misijonskih deželah prevzemajo krajevne Cerkve. Vatikan želi tudi internet še več uporabljati kot način pridobivanja sredstev za financiranje cerkvene misijonske dejavnosti.

Prefekt Kongregacije za misijone, kardinal Fernando Filoni, je na tiskovni konferenci pred misijonsko nedeljo poudaril, da Cerkev ne podpira pridobivanja vernikov drugih veorizpovedi. T. i. prozelitizem deluje malce nasilno in daje vtis, da ljudje ne morejo sprejemati svobodnih odločitev. Oznanjevanje krščanske vere pa bi moralo temeljiti na »neobvezni ponudbi« in vsakdanjem pozitivnem zgledu.

Papež Frančišek je poslanico za letošnjo misijonsko nedeljo objavil že meseca maja, v njej pa je posebej mlade kristjane pozval k oznanjevanju vere po svetu. »Meje zemlje« za misijonarje so danes v okoljih, ki sta jim Cerkev in evangelij tuja.

Vir: kath.net
Foto: arhiv Družine (J.Po.)

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh