Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan ustanovil svoje prvo športno društvo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 01. 2019 / 09:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2019 / 10:58
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan ustanovil svoje prvo športno društvo

V »Athletica Vaticana« je vključenih okoli 60 vatikanskih sodelavcev in dva islamska migranta.

Vatikan je ustanovil svoje prvo športno društvo. V ekipo z imenom »Athletica Vaticana« je včlanjenih okoli 60 vatikanskih sodelavcev in dva islamska migranta kot častna člana društva, so včeraj sporočili na uradni predstavitvi v Vatikanu. »Šport, kultura, vera in etika sodijo skupaj,« je dejal kardinal Gianfranco Ravasi, predsednik Papeškega sveta za kulturo, ki je ob tej priložnosti obsodil doping, rasno razlikovanje in »propad etike« v športu; vsemu temu se želi vatikanska ekipa upreti.

Na predstavitvi prvega vatikanskega športnega društva je Vatikan javnost obvestil tudi o sporazumu Svetega sedeža z Narodnim olimpijskim komitejem Italije (CONI). Sodelovanje z italijanskim krovnim športnim združenjem je za udeležbo vatikanske ekipe na svetovnih prvenstvih zelo pomembno. Predsednik CONI Giovanni Malago se je pošalil, kako bo odslej velika nevarnost, da bodo vatikanski športniki poželi vsa odličja.

Prvi nastop vatikanskih športnikov je na programu 20. januarja, ko se bo skupina tekačev udeležila solidarnostnega teka »Corsa di Miguel« v Rimu. Vatikanska ekipa bo skupaj z večimi migranti sodelovala na trikilometrskem teku proti rasnemu razlikovanju.

Vatikanski predstavnik za šport Melchor Sanchez de Toca, predsednik novoustanovljenega društva, je poudaril, da želi društvo spodbujati športne dejavnosti, poleg tega pa tudi duhovne, kulturne in solidarnostne akcije. Opozoril je tudi na podporo športnikom invalidom in ne izključuje morebitne udeležbe vatikanske ekipe na olimpijskih igrah.

Luca Pancalli, predsednik italijanskega paraolimpijskega odbora CIP, je dejal, da Vatikan že dolgo podpira športnike invalide. »V svet bi radi poslali sporočilo solidarnosti ter boja proti sleherni obliki rasnega razlikovanja in nasilja,« pa je izjavila Michela Ciprietti, zaposlena v vatikanski lekarni in tekačica pri društvu »Athletica Vaticana«.

Vatikansko športno društvo je nastalo iz športne in tekaške ekipe z imenom »Athletica Vaticana«, ustanovljene septembra 2017. Vatikanski športniki so se takrat udeležili maratona za mir v italijanski prestolnici. Najmlajši član društva je 19-letni švicarski gardist, najstarejša športnica pa 62-letna uslužbenka vatikanske knjižnice.

Vir: Kathpress
Foto: FB / Athletica Vaticana

Nalaganje
Nazaj na vrh