Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več tisoč udeležencev polmaratona za mir v Rimu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 09. 2017 / 08:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Več tisoč udeležencev polmaratona za mir v Rimu

Sodelovali tudi člani društva »Athletica Vaticana«.

Medverskega mirovnega polmaratona v Rimu se je minuli konec tedna po navedbah prirediteljev udeležilo skoraj 2.000 tekačev, okoli 4.000 pa je preteklo razdaljo petih kilometrov. Pobudo za tekaško tekmo je dalo mesto Rim v sodelovanju z Vatikanom. Prireditev naj bi spodbudila mirno sožitje religij in kultur v italijanski prestolnici. 21,097 kilometrov dolga proga z imenom »Via Pacis« (»Cesta miru«) je vodila mimo velike rimske mošeje, sinagoge ter cerkva valdenške in grške pravoslavne skupnosti. Start in cilj sta bila na Trgu sv. Petra v Vatikanu.



Rimska županja Virginia Raggi je prireditev imenovala »mirovno sporočilo svetu«. Šport lahko združuje vse ljudi, ne glede na barvo kože ali versko pripadnost, je Raggijeva dejala na začetku tekme. Melchor Jose Sanchez de Toca y Alameida, namestnik tajnika v Papeškem svetu za kulturo, ki tekaško prireditev organizira v sodelovanju z mestom Rim, je znova dejal, da je treba »graditi mostove in ne zidov«. Tudi rimski višji rabin Riccardo Di Segni in imam velike mošeje, Salah Ramadan, sta poudarila prispevek športa k nenasilnemu sožitju in medsebojnemu spoštovanju.

Papež Frančišek je udeležence športne prireditve pozdravil med nedeljsko opoldansko molitvijo. Izrazil je upanje, da bo ta pobuda »spodbudila dialog, sožitje in mir«. Številni atleti so po teku vse dopoldne, do molitve angelovega češčenja, preživeli na Trgu sv. Petra. Zaradi velikega števila romarjev in športne prireditve so v Vatikanu veljali izjemno ostri varnostni ukrepi. Številne ulice okoli vatikana so bile zaprte za promet in pešce.

Po navedbah Radia Vatikan se je teka udeležila tudi vatikanska ekipa. Nekaj dni pred prireditvijo so v Vatikanu ustanovili športno in tekaško skupino »Athletica Vaticana«, ki ji pripada 30 vatikanskih uslužbencev. Ena izmed najboljših tekačic v ekipi je lekarnarka Michela Ciprietti, ki se že več let udeležuje tekaških prireditev in je nazadnje zmagala na nočnem polmaratonu v italijanski prestolnici.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh