Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

12 nasvetov za dober zakon

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 11. 2019 / 08:48
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2019 / 06:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
12 nasvetov za dober zakon

12 nasvetov za dober zakon

Molitev je vedno potrebna, najbolje je, da zakonca molita skupaj, svetuje katoliški psihiater dr. Richard Fitzgibbons.

Katoliški psihiater Richard Fitzgibbons, direktor Inštituta za zakonsko ozdravljenje v v ameriški zvezni državi Filadelfija, je zbral dvanajst nasvetov za krepitev zakonske zveze. Pri tem gre večinoma za notranje drže, ki jih človek lahko osvoji z vajo.

1) Odpuščanje zmanjšuje jezo, ki jo občutimo, ko želimo razumeti sebe in svojega zakonca in ko se lotimo zahtevne naloge, da začnemo krotiti svojo razdražljivost.

2) Velikodušnost premaguje sebičnost, saj nas nagovarja k samodarovanju in krepi zavest o »naju«, ne »sebi«.

3) Spoštovanje premaguje željo po nadzoru, saj se tako lažje zavemo dostojanstva svojega zakonca in otrok.

4) Odgovornost zmanjšuje čustveno oddaljenost, ker nas obvezuje, da zakonca obvarujemo pred osamljenostjo, strahom, negotovostjo in sebičnostjo.

5) Zaupanje blaži strah z zaupanjem v dobro, v Božjo zaščito in zaščito zakonca, sploh če odpustimo ljudem, ki so nam zaupanje omajali.

6) Upanje deluje proti žalosti. Spodbudi nas k razmišljanju o pozitivnem razvoju dogodkov in življsnjskih razmer, še posebej, če trpimo zaradi osamljenosti.

7) Hvaležnost krepi samozaupanje, ker ceni darove, ki smo jih prejeli od Boga in svojih staršev. Samozaupanje se tudi krepi, če odpustimo tistim, ki so naše samozaupanje oslabili.

8) Modrost izboljšuje medsebojno sporazumevanje, saj zakoncem v določenem položaju pomaga najti prave besede ali pravo dejanje.

9) Zmernost kroti notranje potrebe in nezvestobo, saj blaži privlačnost užitkov ter obvladuje nagone in želje, tako da ostanemo osredinjeni na zakonca.

10) Pravičnost preprečuje ločitve. Zakonca krepi, da Bogu, sozakoncu in otrokom daje to, kar jim pripada, da si torej prizadeva iskreno prepoznavati svoje osebne in duhovne šibkosti in se jim uspešno upira.

11) Zvestoba je nespremenljiva želja po najboljšem za bližnjega. Ta želja krepi pripravljenost za samodarovanje, ker se ob njej zavedamo, da pristno človeško ljubezen in spolnost najdemo le v zakonski zvezi.

12) Ponižnost spodbuja samospoznavanje in naš odziv na šibkosti, ki smo jih prejeli od staršev ter kot posledico lastnih napak.

***

Zakonske zveze v krizi pa seveda potrebujejo več kot le nasvete, piše Fitzgibbons. Pomagajo lahko dobre knjige, terapije ali vaje za zakonce. Vedno pa je nujno potrebna molitev, najbolje skupna, v kateri prosimo Boga, naj odpravi pomankljivosti obeh zakoncev.

Vir: kath.net
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh