Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

12. slovenski dnevi knjige

Objava: 23. 04. 2007 / 10:26
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

12. slovenski dnevi knjige

V parku Zvezda so se dopoldne, prav na svetovni dan knjige, začeli 12. slovenski dnevi knjige, ki so v središče Ljubljane privabili številne ljubitelje knjig, med njimi tudi tiste, ki odločajo o usodi domače pisane besede. Minister za kulturo Vasko Simoniti je v svojem govoru, med drevjem in stojnicami, dejal, da je knjiga kot piknik, hrano priskrbijo avtorji, za pribor pa so odgovorni bralci. V parku se na stojnicah predstavlja približno 70 založb, program prireditve pa bo trajal vse do 27. aprila.



Simoniti je zbrane spomnil na svoje lanske besede, ki jih je izrekel na 11. slovenskih dnevih knjige. Takrat si je postavil vprašanje, zakaj je knjiga tako zelo pomembna. Odgovor tudi letos ostaja enak: ker je sidro kulture, bralec pa v njej išče odgovore na temeljna vprašanja. Zato je Simoniti prepričan, da so Slovenci knjigo dolžni zaščititi. Na ministrstvu se zavzemajo za Javno agencijo RS za knjigo - predlog zakona bo šel kmalu v parlamentarno obravnavo -, ki bo utrdila knjigo, to "čarobno in nevarno bitje" doma in po svetu.

Na odprtju 12. slovenskih dnevov knjige je zbrane pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič, ki je literaturo označil kot tiho, kot tisto, ki ne vpije, vsekakor pa je njena moč velika. V primeru nagrade za najboljšo kratko zgodbo, ki sta jo razpisala Društvo slovenskih pisateljev in revija Sodobnost, je največjo moč izkazal Matej Bogataj, ki je žirijo prepričal s kratko zgodbo z naslovom Kako sem noro te ljubila. Predsednik žirije Igor Bratož je še povedal, da je na razpis prispelo 92 zgodb, največ doslej.

Zakon o agenciji za knjigo je na odprtju pozdravil tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Vlado Žabot, malo manj pa je zadovoljen s finančnim vložkom ljubljanske občine v založniško dejavnost. Žabot zato upa, da se bo ljubljanska oblast dobro ali bolje odzvala na mednarodni literarni center, ki ga snujejo na DSP.

Kot običajno nekaj o slovenskih knjigah povedo tudi statistike. Žabot je tokrat predstavil naslednje številke: v Sloveniji izide vsak dan 12 novih knjig, knjižnice vsak dan beležijo 60 tisoč izposoj, kar 20 tisoč Slovencev pa se uvršča med besedne ustvarjalce. Med avtorji so tudi predsednik države, predsednik vlade, ministri in nekateri poslanci. Žabot je namignil, da knjige še ni napisal ljubljanski župan.

Knjig po znižanih cenah je v parku Zvezda vsekakor dovolj, prodajalci so pripravljeni, kupci, kot je kazalo dopoldne, tudi. Prodaja je stekla že med vokalnim glasbenim nastopom skupine Lan in pesniškim nastopom letošnjega nagrajenca čaše nesmrtnosti Milana Vincetiča. In vsekakor ne gre pozabiti na slogan prireditve, naj si bralci te dni knjige med seboj tudi podarjajo.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh