Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

15. let Škofijske karitas Ljubljana

Objava: 29. 06. 2005 / 06:57
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

15. let Škofijske karitas Ljubljana

Škofijska karitas Ljubljana je bila ustanovljena 29. junija 1990

Pred 15. leti, dne 29. junija 1990, je bila ustanovljena Škofijska karitas Ljubljana. Takratni ljubljanski nadškof in metropolit dr. Alojzij Šuštar je ocenil, da je čas za ta korak dozorel. Prvi njen sedež je bil na Ciril-Metodovem trgu 9/I v Ljubljani, za prvega voditelja pa je bil imenovan p. dr. Marjan Šef DJ, ki ga je kasneje nasledil duhovnik Stane Kerin. Danes je sedež Škofijske karitas Ljubljana na Poljanski cesti 2 v Ljubljani, vodi pa jo msgr. Tone Kompare. Škofijska karitas Ljubljana je v teh preteklih 15. letih opravljala pomembno poslanstvo. Prizadevala si je vzpostavljati prave medčloveške odnose, ki temeljijo na evangeliju. Vsi, darovalci in prejemniki pomoči, smo velika družina, ki z dajanjem in sprejemanjem drug drugega bogatimo.

Veliko težo med aktivnostmi Škofijske karitas Ljubljana predstavlja svetovalno delo, svetovalnica Karitas namreč deluje od leta 1995. Njeno delo temelji na individualnih osebno vodenih pogovorih, ki vodijo k ublažitvi oziroma rešitvi problematike. Od začetka deluje skupina za pomoč na domu in izposojo invalidskih in ortopedskih pripomočkov. Vsa leta deluje socialna služba, ki deli hrano in obleko ter pomaga pri plačevanju položnic. Prosilce usmerja na pristojne ustanove in jim pomaga pri uveljavljanju pravic, do katerih so po zakonu upravičeni. V sodelovanju s Slovensko karitas vsako leto organizira letovanje otrok, ki bi sicer ne mogli na počitnice, ter počitnice za družine, ki med letom težko najdejo čas zase. Otrokom na ta način ponudijo možnost aktivnega počitnikovanja, ki je zapolnjeno s tematskimi delavnicami in različnimi drugimi športnimi in ustvarjalnimi aktivnostmi, staršem pa možnost sodelovanja v pogovornih skupinah in delavnicah, na katerih obravnavajo teme in težave, ki so sestavni del vsakdanjika. Škofijska karitas Ljubljana vsako leto pomaga pri nakupu šolskih potrebščin. Njihovo pomoč prejme več kot 400 družin na leto oziroma približno 850 otrok. V jesenskem času poteka akcija Družina, ki je namenjena bolj izdati pomoči družinam v stiski pri nakupu kurilnega olja, bele tehnike, gradbenega materiala in pri plačilu kurjave. V preteklih letih niso spregledali niti beguncev, tujcev in azilantov, ki k njim po pomoč redno prihajajo. V glavnem gre za ljudi, ki so v Slovenijo prišli kot bosanski begunci in še niso uspeli dobiti slovenskega državljanstva, v zadnjem času pa opažajo tudi porast priseljencev z Bližnjega vzhoda in iz Afrike. Ker imajo le-ti zagotovljen le status začasnega bivanja in dobivajo le priložnostna dela, jim pomoč v hrani in pri plačilu položnic pomaga preživeti. S hrano, plačevanjem položnic in otroško hrano pomagajo mamicam študentkam. Karitas ni nikoli pozabila na brezdomce. V lanskem letu je konkretno pomoč brezdomcem nudilo 23 župnijskih karitas (od 126 v nadškofiji). Pomoč so pošiljali tudi v tujino. Med stalnimi in že tradicionalnimi akcijami je akcija Streha nad glavo, s katero zbirajo sredstva za obnovo v vojni porušenih domov v Bosni in Hercegovini. Odzvali so se na stiske Slovencev v Argentini. V lanskem letu so izpeljali akcijo Lačni otrok, v katero so vključili 40 slovenskih šol, ki so zbirale pomoč za sirote v Gomi (Kongo). Odzvali so se ob potresu v Posočju, v zadnjih dneh lanskega leta pa je bila pozornost darovalcev usmerjena v jugovzhodno Azijo.

Škofijska karitas Ljubljana spodbuja karitativno delo v nadškofiji in ustanavljanje župnijskih karitas. Njena prvenstvena naloga je vzpostavljanje vezi za razvoj na ravni dekanije in župnije, izobraževanje in strokovna pomoč. V nadškofiji deluje danes 126 župnijskih karitas z več kot 1500 prostovoljci. Škofijska karitas Ljubljana si prizadeva za njihovo usposabljanje in oblikovanje.


več na http://lj.karitas.si/



TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh