Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

16. strateški forum Bled

Za vas piše:
T. M.
Objava: 01. 09. 2021 / 08:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2021 / 08:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
16. strateški forum Bled
Predsednik RS Borut Pahor. FOTO: Tatjana Splichal.

16. strateški forum Bled

Osrednja tema tokratnega Strateškega foruma je prihodnost Evrope ter poziv k povečanju njene odpornosti za učinkovitejše odzivanje na aktualne in prihodnje izzive.

Strateškega foruma Bled (BSF) se bo udeležil tudi Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki bo imel ob 16.30 osrednji govor na panelu o širitvi EU na Zahodni Balkan, ki sodi v sklop Konference o evropski prihodnosti. 

»Kot ustanovitelj in sovoditelj pobude Brdo-Brijuni Process ter gostitelj nedavnega srečanja voditeljev pobude maja na Brdu bo slovenski predsednik poudaril pomen hitrejšega širitvenega procesa za varnost, stabilnost in vzdržen razvoj držav te regije. Podprl bo prizadevanja držav regije za tesnejše sodelovanje, zlasti pobudo Open Balkans Initiative,« so sporočili iz urada predsednika Republike Slovenije.  

Strateški forum Bled se je v zadnjih letih razvil v vodilno mednarodno konferenco v srednji in jugovzhodni Evropi, ki združuje najrazličnejše udeležence. Osrednji namen srečanja je spodbuditi vse deležnike k razpravam in iskanju inovativnih rešitev za regionalne in globalne izzive.

Srečanja z udeleženci iz različnih držav 

»Pred razpravo bo predsednik Pahor na ločenih srečanjih sprejel nekatere visoke udeležence konference, med njimi predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Republike Bolgarije Rumena Radeva, predsedujočega in člana predsedstva Bosne in Hercegovine Željka Komšića in Šefika Džaferovića, predsednika Vlade Helenske republike Kyriakosa Mitsotakisa in predsednika Vlade Republike Severne Makedonije Zorana Zaeva,« so se sporočili iz predsednikovega urada. 

Predsednik Pahor se bo prav tako srečal še z nekaterimi drugimi gosti foruma, med drugimi s predsednico EBRD Odile Renaud Basso, vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom, ki se te dni mudi v Sloveniji in je včeraj daroval sveto mašo na Brezjah, ter ministrom za zunanje zadeve Republike Indije dr. Subrahmanyamom Jaishankarjem.  

Nalaganje
Nazaj na vrh