Zapri
Iskanje

20. november - svetovni dan otrok

Objava: 20. 11. 2006 / 11:38
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

20. november - svetovni dan otrok

Na letošnji svetovni dan otrok, 20. november, mineva 17 let od sprejetja konvencije ZN o otrokovih pravicah. Ob tej priložnosti v uradu varuha človekovih pravic ugotavljajo, da se vzroki kršitev otrokovih pravic, na katere so opozarjali zlasti v letnih poročilih, odpravljajo prepočasi. Predsednik Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Franc Hočevar pa v odprtem pismu, ki ga je naslovil na predsednika vlade Janeza Janšo, poudarja, da je čas, da v Sloveniji dobimo tudi varuha otrokovih pravic.

Kot so v izjavi ob svetovnem dnevu otrok zapisali v uradu varuha človekovih pravic, vse določbe konvencije ZN o otrokovih pravicah še niso v celoti uveljavljene, pri čemer opozarjajo na obveznost, da morajo biti otrokove koristi glavno vodilo. Poleg oblastnih organov, ki odločajo o posamičnih otrokovih pravicah, to načelo pogosto kršijo tudi starši, še pravijo v uradu varuha.

Tovrstne kršitve bi morala sistemsko preprečiti oz. zmanjšati država z uveljavitvijo ustreznih predpisov, predvsem novega družinskega zakonika, ter s hitrim in učinkovitim delom sodišč, ki odločajo o otrokovih pravicah. V takšnih postopkih pa seveda ne sme biti pozabljena pravica otroka, da se sliši njegovo mnenje, opozarjajo v uradu varuha.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh