Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

20. november - svetovni dan otrok

Objava: 20. 11. 2006 / 11:38
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

20. november - svetovni dan otrok

Na letošnji svetovni dan otrok, 20. november, mineva 17 let od sprejetja konvencije ZN o otrokovih pravicah. Ob tej priložnosti v uradu varuha človekovih pravic ugotavljajo, da se vzroki kršitev otrokovih pravic, na katere so opozarjali zlasti v letnih poročilih, odpravljajo prepočasi. Predsednik Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Franc Hočevar pa v odprtem pismu, ki ga je naslovil na predsednika vlade Janeza Janšo, poudarja, da je čas, da v Sloveniji dobimo tudi varuha otrokovih pravic.

Kot so v izjavi ob svetovnem dnevu otrok zapisali v uradu varuha človekovih pravic, vse določbe konvencije ZN o otrokovih pravicah še niso v celoti uveljavljene, pri čemer opozarjajo na obveznost, da morajo biti otrokove koristi glavno vodilo. Poleg oblastnih organov, ki odločajo o posamičnih otrokovih pravicah, to načelo pogosto kršijo tudi starši, še pravijo v uradu varuha.

Tovrstne kršitve bi morala sistemsko preprečiti oz. zmanjšati država z uveljavitvijo ustreznih predpisov, predvsem novega družinskega zakonika, ter s hitrim in učinkovitim delom sodišč, ki odločajo o otrokovih pravicah. V takšnih postopkih pa seveda ne sme biti pozabljena pravica otroka, da se sliši njegovo mnenje, opozarjajo v uradu varuha.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh