Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

22. oktober naj bi postal spominski dan Janeza Pavla II.

Objava: 24. 03. 2011 / 14:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

22. oktober naj bi postal spominski dan Janeza Pavla II.

Na Poljskem trenutno kinodvorane polni novi dokumentarec o Karolu Wojtyli.

Po navedbah škofa iz Pelplina na Poljskem, Jana Szlage, bodo v Vatikanu za spominski dan na papeža Janeza Pavla II. (1978-2005) določili 22. oktober. Po slovesni razglasitvi 1. maja letos bo torej godovni dan novega blaženega v katoliški Cerkvi datum, ko je kot Karol Wojtyla nastopil službo papeža Janeza Pavla II., naj bi škof Szlaga sporočil poljskim medijem.

Omenjeni datum naj bi v bogoslužni koledar sodil bolje kot dan Wojtylove smrti, 2. april, čeprav je pri večini blaženih kot spominski dan določen ravno dan smrti.

Poljska škofovska konferenca datuma, ki ga navaja škof Szlaga, še ni uradno potrdila. Običajno spominski dan posameznega blaženega oznanijo ob slovesni razglasitvi. Papež Benedikt XVI. bo svojega predhodnika za blaženega razglasil 1. maja letos v Vatikanu.

Medtem pa poljske kinodvorane polni novi dokumentarni film o 'njihovem' papežu. Premiera dokumentarca z naslovom 'Janez Pavel II. – iskal sem vas' je bila 11. marca v Krakovu. Udeležil se je je tudi kardinal Stanislav Dziwisz, dolgoletni osebni tajnik Karola Wojtyle.

V dokumentarcu režiserja Jaroslawa Szmidta so med drugim tudi posnetki Dalaj Lame, carigrajskega patriarha Bartolomeja I. in v Krakovu rojenega nekdanjega visokega rabina države Izrael, Meirja Laua, ki opisujejo svoja srečanja in stike z leta 2005 preminulim papežem. V filmu so prikazani tudi nekateri doslej še ne objavljeni arhivski posnetki Janeza Pavla II.

Po navedbah produkcijske hiše so film snemali v dvanajstih državah na štirih celinah. Režiser Szmidt je za dokončanje dokumentarca potreboval štiri leta.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh