Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

26 % ločenih katoličanov v ZDA si želi ničnosti zakona

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 09. 2015 / 07:36
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

26 % ločenih katoličanov v ZDA si želi ničnosti zakona

74 % se jih za to ne odloči zaradi stroškov in zapletenosti postopka.

Dobra četrtina (26 %) vseh civilno ločenih katoličanov v Združenih državah Amerike si prizadeva, da bi dosegli tudi ničnost cerkvenega zakona, so na podlagi predhodnih raziskav pred dnevi sporočili z washingtonskega javnomnenjskega inštituta Pew. Koliko izmed vloženih zahtev se dejansko konča z razglasitvijo nične zakonske zveze, podatki ne navajajo.



Na splošno je zanimanje za ugotavljanje ničnosti zakonske zveze v ZDA dosti bolj razširjeno kot v drugih državah: leta 2013 je bila skoraj polovica zahtev vseh primerov po svetu – okoli 41.000 – vložena v Ameriki. Po cerkvenem pravu je potrebno pri vseh civilno ločenih katoličanih, ki se želijo znova cerkveno poročiti in prejemati zakramente, najprej ugotoviti ničnost prve zakonske zveze.

V javnomnenjski raziskavi so vse ločene ameriške katoličane, ki si ne prizadevajo za ugotavljanje ničnosti, vprašali po njihovih vzrokih. 10 % jih je kot temeljni razlog navedlo stroške in zapletenost postopka. 43 % jih je zatrdilo, da se jim tovrstno cerkvenopravno potrdilo ne zdi potrebno. 27 % jih je kot vzrok navedlo, da se niso poročili po katoliškem obredu ali v času ločitve civilnega zakona niso bili dejavni katoličani.

Med vsemi izprašanimi ameriškimi katoličani jih skoraj polovica (49 %) v vnovični civilni poroki brez ugotavljanja ničnosti prve zakonske zveze ne vidi nikakršne težave ali greha; 35 % pa jih priznava, da se jim zdi katoliški nauk na tem področju zgrešen. 62 % jih meni, da bi morala katoliška Cerkev znova civilno poročenim ločenim zakoncem na splošno dopuščati prejemanje svetega obhajila. 54 % jih po raziskavi sodeč prepričanih, da se bo cerkveni nauk v naslednjih desetletjih v tem pogledu spremenil.

Vatikan je minuli torek napovedal spremembe v cerkvenem postopku za ugotavljanje ničnosti zakonske zveze. Papež Frančišek je svojo odločitev utemeljil s pojasnilom, da obstaja »velikansko število« vernikov, ki si po razpadli zvezi želijo razjasnitev svojega cerkvenopravnega statusa, pa jih je dosedanji postopek od tega odvrnil.

Najpogostejša utemeljitev za ugotovljeno ničnost zakonske zveze je »pomanjkanje želje po zakonu«. To pomeni, da partner pred oltarjem sicer izreče privolitev v sklenitev zakona, vendar iz svoje zveze že vnaprej zavestno izključuje bistvene dejavnike zakonske zveze po katoliškem razumevanju.

Če eden izmed partnerjev denimo v zakonsko zvezo vstopa s prepričanjem: »Če ne bo šlo, se bova pač ločila«, je s tem mogoče utemeljiti ničnost zveze. Pogost vzrok za ugotovljeno ničnost je tudi, če par nima otrok. Če partner že od vsega začetka nima namena ohranjati zakonske zvestobe in se ni pripravljen odpovedati zunajzakonskim razmerjem, po cerkvenem pravu »nima zadostne želje po sklenitvi zakonske zveze«.

V cerkveni pravni praksi vlogo poleg tega igrajo še nezmožnost ohranjanja zakonske zveze, strah pred partnerjem in prisilna sklenitev zakona, pa tudi zmote in prevare pred sklenitvijo. K ugotavljanju ničnosti lahko pripomorejo tudi napake med procesom sklepanja zakona, denimo če se par poroči brez prič.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (O.N.)

Kupi v trgovini

Ljubim, torej sem
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh