Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

42. narodno romanje bolnikov in invalidov na Brezje

Objava: 16. 06. 2010 / 07:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

42. narodno romanje bolnikov in invalidov na Brezje

Letošnje romanje v soboto, 19. junija, bo vodil upokojeni ljubljanski nadškof metropolit msgr. Alojz Uran

Slovensko narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje bo potekalo v soboto, 19. junija 2010. Vodil ga bo upokojeni ljubljanski nadškof metropolit msgr. Alojz Uran. Ob 9.30 se bo na trgu pred cerkvijo po ustaljenem programu začela priprava na sveto mašo z molitvijo rožnega venca in petjem, ob 10.30 pa bo slovesna romarska maša, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK.

Romanje, ki ga vse od začetka organizira revija Ognjišče, se je v svoji 42-letni zgodovini razvilo v narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu sicer obeležujemo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju. Letos bo romanje imelo tudi značaj evharističnega dneva za bolnike, invalide in ostarele. Poleg invalidov, bolnikov in starejših, ki jim je v prvi vrsti namenjeno, se romanja udeležujejo tudi njihovi domači in številni prostovoljci, ki pomagajo bolnim in ostarelim romarjem. Delijo jim okrepčilo, poskrbijo za zdravniško pomoč ali priskrbijo duhovnika za spoved in pogovor. Najbolj zvesti pomočniki so skavtska združenja, malteški vitezi, nekatere mladinske veroučne skupine in številni posamezniki. Med mašo se bolnikom na njihovo željo deli tudi zakrament bolniškega maziljenja.

Vsakoletno romanje na Brezje je le ena od oblik skrbi Cerkve na Slovenskem za bolnike, invalide in ostarele. Ta se kaže z duhovnim oskrbovanjem bolnikov v vseh sedemindvajsetih bolnišnicah in drugih podobnih zavodih, z različnimi cerkvenimi organizacijami in združenji invalidov in bolnikov ter kakorkoli prizadetih. Radio Ognjišče bo mašo neposredno prenašal, da bodo z dogajanjem na Brezjah lahko duhovno povezani tudi tisti, ki bodo zaradi bolezni ali starosti ostali doma oz. v bolnišnicah. Mnoge župnije in pastoralna področja za bolnike in ostarele pripravljajo posebna srečanja. Duhovniki obiskujejo bolnišnice in domove ostarelih ter varovancem nudijo duhovno oskrbo. Po številnih bolnišnicah in domovih za ostarele so v zadnjih letih obnovili ali odprli nove bogoslužne prostore.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh