Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

44. Nikodemovi večeri 2010

Objava: 11. 11. 2010 / 10:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

44. Nikodemovi večeri 2010

V Ljubljani in Mariboru bodo v drugi polovici novembra potekali 44. Nikodemovi večeri, namenjeni informiranju, izobraževanju in pogovoru katoliških laikov o pomembnih temah v Cerkvi.

V Ljubljani in Mariboru bodo v drugi polovici novembra potekali 44. Nikodemovi večeri, namenjeni informiranju, izobraževanju in pogovoru katoliških laikov o pomembnih temah v Cerkvi, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK.

Zgodovina Nikodemovih večerov

Smernice za vzgojno-izobraževalno delo laikov je postavil in spodbudil II. vatikanski cerkveni zbor (1962–1965), ki je vlogo in pomen laikov v Cerkvi oziroma vizijo Cerkve kot Božjega ljudstva razumel na nov način.

Ta novost je bila tudi povod za začetek teološkega tečaja, ki ga je pred več kot štiridesetimi leti v Ljubljani začel prirejati Medškofijski odbor za študente. Postopno se je uveljavil tudi v Mariboru in kasneje še v nekaterih drugih mestih po Sloveniji. Tečaj je bil oblika neformalnega verskega izobraževanja katoličanov. Vse do zgodovinskih družbenih sprememb v devetdesetih letih preteklega stoletja je bil ena redkih javnih in dovoljenih verskih izobraževanj v slovenskem prostoru.

Ime se je pred nekaj leti preoblikovalo v Nikodemove večere – po svetopisemskem Nikodemu, ki je ponoči prišel k Jezusu iz Nazareta in ga spraševal o veri, življenju, smislu bivanja in delovanja (prim. Jn 3,1–21). Letošnji Nikodemovi večeri bodo v Mariboru potekali v obliki okroglih miz, v Ljubljani in Kopru pa predvsem v obliki predavanj.


Nikodemovi večeri v Mariboru

Tema letošnjih Nikodemovih večerov v Mariboru je 'Cerkev na prepihu'. Cerkev je v današnjem času na močni preizkušnji. Ljudje so do nje bolj kritični, kot so bili kdajkoli poprej. K temu so pripomogli tudi različni škandali, ki so se v njej zgodili. Na udaru je cerkveni moralni in dogmatični nauk, pa tudi verska praksa. Kako kljubujemo prepihu, ki je zajel katoliško Cerkev? Kako odgovarjamo na vedno nova vprašanja, ki se pojavljajo? Kako se soočamo z drugače mislečimi? Ta in še druga vprašanja bodo predmet predavanj in okroglih miz tega dogodka. Nikodemovi večeri bodo potekali od ponedeljka, 15., do četrtka, 18. novembra 2010, v Slomškovi dvorani na Slomškovem trgu 20 v Mariboru z začetkom ob 19.30.

Dodatne informacije o Nikodemovih večerih v Mariboru so na voljo na spletni strani http://www.sinaj.si/web/.


Nikodemovi večeri v Ljubljani

Nikodemovi večeri v Ljubljani bodo potekali od ponedeljka, 15. do četrtka, 25. novembra 2010 z naslovom 'Solidarnost – upanje za prihodnost'. Predavanja bodo v veliki dvorani Teološke fakulteti na Poljanski ulici 4 v Ljubljani z začetkom ob 19.30.

Dodatne informacije o Nikodemovih večerih v Ljubljani so na voljo na spletni strani http://www.unipas.si/.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh