Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

6. maja bo priseglo 35 novih švicarskih gardistov

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 26. 04. 2013 / 10:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

6. maja bo priseglo 35 novih švicarskih gardistov

Švicarska garda trenutno šteje 110 mož, papeže in njihove palače pa varuje že od leta 1506.

V Vatikanu bo 6. maja letos papežu priseglo zvestobo 35 rekrutov švicarske garde. Med slovesnim obredom ob navzočnosti švicarskega predsednika Uelija Maurerja bodo helebardisti papežu Frančišku prisegli, da mu bodo 'zvesto, pošteno in častno služili'.

Med 35 novimi gardisti, ki bodo svojo prisego izrekli na notranjem dvorišču Apostolske palače, je 28 rekrutov iz nemškega, šest iz francoskega in eden iz italijanskega dela Švice, so sporočili iz tiskovnega predstavništva švicarske garde. Z vatikanske strani se bo slovesnosti udeležil notranji minister nadškof Giovanni Angelo Becciu. 'Kanton gostitelj', nekakšen pokrovitelj slovesnosti, je v letošnjem letu kanton Zug.

Švicarska garda trenutno šteje okoli stodeset mož, papeže in Apostolsko palačo pa gardisti varujejo od leta 1506. Švicarski gardist lahko postane državljan Švice, ki je samski, katoličan in mlajši od trideset let, in ki je prestal osnovno urjenje v švicarski vojski.

Tradicionalno slovesnost prisege novih rekrutov v švicarski gardi vsako leto priredijo 6. maja, ko se spominjajo stosedeminštiridesetih gardistov, ki so leta 1527 med napadom na Rim z življenjem ubranili tedanjega papeža Klemena VII. Večina nabornikov se danes obveže za dveletno služenje svetemu očetu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh