Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ves svet proti nam?

Za vas piše:
Tomaž Simčič
Objava: 28. 07. 2012 / 22:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 07:58

Ves svet proti nam?

»Dvajset let pozneje« z zamejskega opazovališča Pred približno tremi leti sem v tržaški reviji Mladika objavil razmišljanje o dvajseti obletnici padca komunizma z zornega kota slovenskega katolištva v Italiji. Članek je v javnosti začuda naletel na določen odmev. Najbrž zato, ker sem v njem zagovarjal navidez paradoksalno trditev, da katoličani ob omenjeni obletnici nimamo razlogov le za veselje, ampak ravno tako tudi za zaskrbljenost. In res, z verskega vidika se naš položaj po letu 1989 ni izboljšal, nasprotno. Sicer so od tedaj od matične države tudi katoliške organizacije deležne finančne podpore, pa zato naše cerkve niso nič bolj polne, naročnine na verski tisk nič bolj številne, katoliške prireditve nič bolj obiskovane.
»Dvajset let pozneje« z zamejskega opazovališča

Pred približno tremi leti sem v tržaški reviji Mladika objavil razmišljanje o dvajseti obletnici padca komunizma z zornega kota slovenskega katolištva v Italiji. Članek je v javnosti začuda naletel na določen odmev. Najbrž zato, ker sem v njem zagovarjal navidez paradoksalno trditev, da katoličani ob omenjeni obletnici nimamo razlogov le za veselje, ampak ravno tako tudi za zaskrbljenost. In res, z verskega vidika se naš položaj po letu 1989 ni izboljšal, nasprotno. Sicer so od tedaj od matične države tudi katoliške organizacije deležne finančne podpore, pa zato naše cerkve niso nič bolj polne, naročnine na verski tisk nič bolj številne, katoliške prireditve nič bolj obiskovane.

Pri pisanju članka sem seveda imel v mislih razmere med Slovenci v Italiji, nekatere ugotovitve iz njega pa utegnejo nemara veljati tudi v vseslovenskem merilu. Vprašamo se lahko na primer, do katere mere slovensko katolištv...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh