Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

9. oktober - svetovni dan pošte

Objava: 09. 10. 2007 / 06:38
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

9. oktober - svetovni dan pošte

Svetovni dan pošte, ki ga vse od leta 1969 praznujemo 9. oktobra, je posvečen ustanovitvi Svetovne poštne zveze (Univesal Postal Union), v katero je vključena tudi Slovenija. Ta dan države obeležujejo na različne načine: s tiskanjem spominskih znamk, s filatelističnimi razstavami, z odprtimi dnevi pošte, s seminarji in z delavnicami, pa tudi s kulturnimi, športnimi in podobnimi aktivnostmi.

Pošta Slovenije se vključuje tudi v svetovni poštni sistem. Kot najpomembnejši izvajalec javnih poštnih storitev ponuja tudi z njimi povezane logistične, finančne, informacijske storitve, sodobne elektronske storitve ipd., kar jo uvršča v družbo razvitih poštnih operaterjev Evrope.

Z obsežno mrežo poslovalnic je Pošta Slovenije prisotna na celotnem slovenskem ozemlju. Konec 2006 je delovalo 558 enot javnega poštnega omrežja, od tega 551 stalnih, sezonskih in premičnih pošt. Vsaka pošta je pokrivala v poprečju 36 km2 Slovenije in je opravljala storitve v povprečju za 3.599 prebivalcev.

Po podatkih Pošte Slovenije je na področju sprejemanja, razporejanja, prevoza in dostave pošiljk delovalo preko 450 podjetij s kurirsko dejavnostjo, ki so bila skoraj izključno zasebna. Gre za majhna podjetja, ki skupaj zaposlujejo okoli 750 delavcev. Vendar samo 15 teh podjetij zaposluje več kot dve osebi; ta podjetja so leta 2006 ustvarila dobri dve tretjini prihodka, številna manjša podjetja pa so v skupnem prihodku iz kurirske dejavnosti udeležena komaj s tretjino. V strukturi skupnega prihodka vseh izvajalcev poštnih in kurirskih storitev predstavlja prihodek podjetij s kurirsko dejavnostjo dobro desetino (11 %).


VEČ

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh