Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Aleš Hojs tudi v drugo uspešno prestal interpelacijo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 12. 2021 / 06:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2021 / 06:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Aleš Hojs tudi v drugo uspešno prestal interpelacijo
Interpelacija zoper ministra Aleša Hojsa je bila že drugič neuspešna. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Aleš Hojs tudi v drugo uspešno prestal interpelacijo

Tudi četrta interpelacija v zadnjem (nekaj več kot) mesecu dni, ki so jo zoper ministre vlade Janeza Janše vložili opozicijski poslanci, ni bila uspešna. Aleš Hojs po 16-urni razpravi v državnem zboru ostaja minister za notranje zadeve.

Interpelacijo je sicer podprlo 44 poslank in poslancev iz opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP, tokrat pa se jim je – za razliko od ostalih interpelacij zadnjega meseca dni – pridružil tudi poslanec DeSUS Ivan Hršak.

Koalicija enotno proti

Proti je glasovalo 37 poslancev koalicijskih strank SDS, SMC in NSi z izjemo odsotne Mateje Udovč, ki je formalno še vedno članica poslanske skupine SMC, čeprav je pred dnevi prestopila v Našo deželo in napovedala, da bo do konca mandata delovala kot samostojna poslanka.

Odsotni in vzdržan

Enako kot Udovčeve med glasovanjem ni bilo v dvorani niti poslancev stranke SNS, obeh poslancev narodnih skupnosti in poslancev DeSUS Franca Jurše in Branka Simonoviča, medtem ko je bil njun strankarski kolega Robert Polnar vzdržan.

Prvič interpeliran septembra lani

Aleš Hojs je tako že drugič prestal interpelacijo, le da je 17. septembra lani za njegovo razrešitev glasovalo 38 poslank in poslancev, nasprotovalo pa jih je 43. Da bi bila interpelacija uspešna, bi jo moralo podpreti 46 poslank in poslancev.

Očitki predlagateljev

Predlagatelji so ministru Alešu Hojsu med drugim očitali prekomerno uporabo represivnih organov policije na ljubljanskih protestih, kadrovanje v policiji, sprejemanje neustavnih odlokov in neprimerno komunikacijo na družbenih omrežjih.

Minister vse očitano zavrnil

Minister Hojs je vse očitke iz interpelacije zavrnil, po glasovanju pa dejal, da bo do konca mandata delal enako kot od prvega dne: »Stvari se premikajo, zakoni se sprejemajo, policija se ureja, zato bomo to delo nadaljevali.«

Predlog zakona o policijskih pooblastilih

Po ministrovih napovedih bodo do konca mandata v parlamentarni postopek najverjetneje vložili še predlog zakona o policijskih pooblastilih, ki je tik pred končno uskladitvijo in bo vložen, če se bo izkazalo, da ima zadostno podporo med koalicijskimi strankami.

Štiri interpelacije v mesecu dni

Enako kot Hojs so se v zadnjem dobrem mesecu dni na ministrskih stolčkih obdržali tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, minister za pravosodje Marjan Dikaučič in minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak.

Nalaganje
Nazaj na vrh