Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali je odstranitev maternice dopustna?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 01. 2019 / 08:45
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2019 / 10:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ali je odstranitev maternice dopustna?

Kongregacija za nauk vere o vprašanju histerektomije v »skrajnih primerih«.

Kongregacija za nauk vere je včeraj objavila odgovor na vprašanje glede moralne dopustnosti odstranitve maternice v »skrajnih primerih«.

Moralno dopustna

Odgovor Kongregacije za nauk vere se ukvarja s specifičnimi primeri, »ko maternica dokončno ni več primerna za razmnoževanje, medicina pa z gotovostjo lahko trdi, da bi se morebitna nosečnost končala s spontanim splavom, še preden bo zarodek dosegel stopnjo razvoja, ki bi mu omogočila preživetje«. V takšnih primerih, piše Kongregacija, je histerektomija moralno dopustna, ker »njen namen ni sterilizacija«.

Skrajni primeri

Kongregacija za nauk vere pojasnjuje, da se vprašanje o dopustnosti histerektomije nanaša na »nekatere skrajne primere«, s katerimi se je ukvarjala v zadnjem času. Ti se razlikujejo od tistih, v katerih odstranitev maternice ni moralno dopustna, kot je zapisano v Odgovorih na dvome v zvezi z odstranitvijo maternice in druga vprašanja iz leta 1993. Ti odgovori, ki ostajajo v celoti veljavni, obravnavajo odstranitev maternice kot dopustno v primeru, »ko je ogroženo življenje ali zdravje matere«, histerektomija in prekinitev prehodnosti jajcevodov pa sta nedopustni, če je njun namen preprečitev morebitne nosečnosti, saj gre v tem primeru za neposredno sterilizacijo.

Razločevanje primerov

Vprašanja, obravnavana v zadnjem odgovoru, »predstavljajo drugačne primere od tistih iz leta 1993, ker gre za stanja, ko razmnoževanje ni več mogoče«. Odstranitev reproduktivnega organa, ki ni sposoben ohraniti nosečnosti do poroda, torej ni neposredna sterilizacija. V vseh drugih primerih histerektomija ostaja moralno nedopustna kot cilj in sredstvo.

Drugi pomisleki

Kongregacija poudarja, da odločitev o diagnozi ostaja v rokah zdravnikov specialistov. Odločitev za histerektomijo ni vedno najboljša - v zgoraj omenjenih pogojih je sicer moralno dopustna, kljub temu pa ne izključuje drugih možnosti, na primer upoštevanja neplodnih obdobij ali popolne vzdržnosti. Zakonca morata v pogovoru z zdravniki in duhovnim spremljevalcem izbrati pot, ki ji bosta sledila.

Odgovor Kongregacije za nauk vere je med avdienco z njenim prefektom kardinalom Luisom Ladario potrdil tudi papež Frančišek in ukazal, naj se ga objavi.

Vir: Vatican News / Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh