Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriška veleposlanica predala poverilno pismo

Za vas piše:
T. M.
Objava: 17. 02. 2022 / 14:18
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2022 / 15:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ameriška veleposlanica predala poverilno pismo
Nova ameriška veleposlanica predsedniku Pahorju predala poverilno pismo. FOTO. Pexels

Ameriška veleposlanica predala poverilno pismo

Novoimenovana veleposlanica ZDA v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian je danes predsedniku republike Borutu Pahorju predala poverilno pismo. ZDA imajo v Sloveniji tako po več kot letu dni znova veleposlanico s polnimi pooblastili.

»Naši državi imata izjemne priložnosti, da na najrazličnejše načine okrepita svoje vezi. Moj cilj je biti most, si vztrajno prizadevati za odpiranje novih poti sodelovanja in krepitve našega partnerstva v podporo naše skupne vizije miru, blaginje in bolj zdravega planeta za vse ljudi,« je ob tem poudarila nova veleposlanica. 

Na položaju veleposlanice ZDA je nasledila Lyndo Blanchard, ki je po porazu bivšega predsednika ZDA, republikanca Donalda Trumpa na predsedniških volitvah 2020 Slovenijo zapustila januarja lani. 

Kot veleposlanica ZDA v Sloveniji zaprisegla 30. decembra 

Ameriški predsednik Joe Biden je Harpootlianovo na veleposlaniški položaj imenoval julija lani, kot veleposlanica ZDA v Sloveniji je uradno zaprisegla 30. decembra.

Harpootlianova ima za seboj večdesetletno kariero pravnice tako v zasebni praksi kot v javni službi na področju zveznih pravnih sporov in skupinskih odškodninskih zahtevkov. Med drugim je bila posebna sodna pooblaščenka za posredovanje v kompleksnih civilnih tožbah. 

Poverilna pisma so danes predsedniku Pahorju predali tudi nova veleposlanica Jordanije Lena Najef Šaher Al-Hadi, novi veleposlanik Kazahstana Kairat Umarov ter novi veleposlanik Azerbajdžana Rovshan Nusrat Oglu Sadigbajli.

Ameriško pravosodno ministrstvo jo je imenovalo za pooblaščenko za zaslišanje pri skladu za kompenzacijo žrtev terorističnega napada 11. septembra 2001. Pred tem je delovala kot pravnica pri okrožnem sodniku Henryju A. Menzu v Vzhodnem okrožju Louisiana v New Orleansu.

Harpootlianova je aktivna članica skupnosti in podpornica dobrodelnih organizacij s področja okolja, umetnosti, zgodovinskih virov in skrbi za dobrobit skupnosti. 


Nalaganje
Nazaj na vrh