Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanski primas Williams priznava neupravičenost svoje kritike do katoliške Cerkve na Irskem

Objava: 07. 04. 2010 / 08:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanski primas Williams priznava neupravičenost svoje kritike do katoliške Cerkve na Irskem

Primas Williams je za britansko medijsko mrežo BBC izjavil, da je irska katoliška Cerkev zaradi spolnih zlorab 'izgubila vso verodostojnost'

Primas anglikanske Cerkve in canterburyjski nadškof, Rowan Williams, se je opravičil irski katolški Cerkvi zaradi svojih neupravičenih kritičnih opazk. Kot so poročali irski mediji, je Williams osebno telefoniral dublinskemu nadškofu Diarmuidu Martinu in mu izrazil svoje obžalovanje za izrečene besede. Poglavar svetovne anglikanske skupnosti je dejal, da ni imel namena užaliti ali kritizirati irske Cerkve.

Primas Williams je pred tem za britansko medijsko mrežo BBC izjavil, da je irska katoliška Cerkev zaradi spolnih zlorab 'izgubila vso verodostojnost'. In ker je ustanova katoliške Cerkve tako tesno prepletena z irsko družbo, naj bi ta 'neizmerna travma' katoliške Cerkve imela hud vpliv na celotno družbo. Williams je v sobotnem pogovoru prvikrat izrazil svoje mnenje o spolnih zlorabah, ki so se dogajale na Irskem.

Katoliški nadškof v Dublinu, Diarmuid Martin, je bil ob Williamsovih izjavah 'resnično šokiran'. Po njegovem mnenju je tovrstna sodba preostra in vsem tistim, ki se resnično trudijo za prenovo Cerkve, jemlje ves pogum. Nadškof Martin 'z grozo razmišlja o trpljenju zlorabljenih otrok'. Priznava, da jih je Cerkev resnično pustila na cedilu. Obenem pa poziva ljudi, predvsem starše in duhovnike, naj si 'vsakodnevno prizadevajo za obnovo katoliške Cerkve in naj se čutijo dolžne, da svoji Cerkvi stojijo ob strani ter širijo svojo vero tudi v teh hudih časih preizkušenj'. Izjave primasa Williamsa po mnenju dublinskega nadškofa le še bolj otežujejo vero irskega prebivalstva.

Tudi anglikanski nadškof v Dublinu, John Neill, je izrazil obžalovanje nad izjavami primasa Williamsa. Dejal je, da jasno vidi trpljenje zlorabljenih žrtev, obenem pa 'sočustvuje z brezštevilnimi duhovniki in škofi, ki se vsakodnevno trudijo živeti svoje krščansko poslanstvo'. Njegov katoliški kolega, nadškof Martin, se po njegovem mnenju trudi za 'celjenje prizadejanih ran, tudi tistih, ki so bile prizadejane položaju sobratov duhovnikov s strani storilcev'.

Irski katoliški primas, kardinal Sean Brady, je že na veliki petek med obredi pozval Cerkev, da bi morala več storiti za žrtve spolnih zlorab. Kot je dejal, je Cerkev 'grešna in kriminalna dejanja nekaterih duhovnikov priznala, zdaj pa mora postaviti temelje za resnično prenovo Cerkve'.

Na fotografiji: nadškof Rowan Williams

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh