Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanski škofje v katolištvo ob novem letu

Objava: 06. 12. 2010 / 09:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanski škofje v katolištvo ob novem letu

Ob tem naj bi istočasno ustanovili poseben ordinariat in obenem imenovali njegovega vodjo.

Pet anglikanskih škofov, ki želijo prestopiti v katoliško vero, naj bi v polno skupnost z Rimom stopili v začetku prihodnjega leta, je na svoji nedavni tiskovni konferenci sporočila Katoliška škofovska konferenca Anglije in Walesa. Ob tem naj bi istočasno ustanovili novo pravno telo v katoliški Cerkvi, t.i. ordinariat, in obenem imenovali njegovega vodjo. Kmalu zatem naj bi pet omenjenih škofov prejelo katoliško diakonsko in duhovniško posvečenje, s čimer bodo postali katoliški duhovniki.

Po merilih, ki jih je pred približno letom dni določil papež Benedikt XVI., naj bi anglikanski škofje v polno skupnost z Rimom stopili v posebej zanje ustanovljenem ordinariatu, še naprej pa bodo lahko ohranjali svojo anglikansko tradicijo. Med anglikanskimi ordinariji sta se za prestop odločila dva, fulhamski škof John Broadhurst in škof iz Richborougha, Keith Newton. Oba sta sicer poročena, vendar naj to ob prestopu ne bi pomenilo nikakršne ovire. Ne bosta pa več mogla opravljati škofovske službe.

Pet omenjenih škofov je zaskrbljenih glede razvojnih smernic v anglikanski svetovni skupnosti, ki se jim ne zdijo v skladu z dvatisočletno krščansko tradicijo.

To je prva skupina anglikanskih škofov, ki se bo od objave papeževega dokumenta odcepila od svoje dosedanje skupnosti in prestopila v rimsko-katoliško Cerkev. Benedikt XVI. je namreč lanskega novembra objavil konstitucijo 'Anglicanorum Coetibus', ki določa pogoje za takšen prestop. V katoliški Cerkvi računajo, da se bo iz anglikanske Cerkve Rimu pridružilo okoli petdeset duhovnikov in petsto vernikov.

Val prestopov iz anglikanske v katoliško Cerkev se je v Veliki Britaniji zgodil že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so anglikanci uvedli posvečevanje žensk v duhovništvo. Takrat je anglikansko Cerkev zapustilo na stotine duhovnikov in številni verniki.

Katoliško duhovniško posvečenje za anglikanske škofe naj bi se zgodilo še pred začetkom posta. Tako bi se lahko po mnenju strokovnjakov anglikanski duhovniki in verniki v velikem tednu pripravljali na skupnost z rimsko-katoliško Cerkvijo. Novo duhovniško posvečenje pa bi lahko sledilo na binkošti. Pred tem mora vatikanska Kongregacija za doktrino vere preveriti njihove posamezne prošnje. Po navedbah britanskega tednika 'The Catholic Herald' so katoliške škofije v Angliji in Walesu za ustanovitev novega ordinariata zbrale že okoli tristo tisoč evrov.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh