Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anin sklad proti noveli zakona

Objava: 06. 11. 2015 / 08:15
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anin sklad proti noveli zakona

Predsednica uprave Ustanove Anin sklad Marija Šterbenc je družine povabila, naj na referendumu 20. decembra glasujejo proti.
Predsednica uprave Ustanove Anin sklad Marija Šterbenc je v pismu družine, ki so vključene v ustanovo povabila, naj na referendumu, 20. decembra, o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih glasujejo PROTI.

Verjamem, da smo vsi veseli odločitve poslank in poslancev državnega zbora, ki je za 20. december razpisal referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih oz. bomo rekli kar družinski referendum.

Tudi datum referenduma je ustrezen, saj je mesec december sam po sebi uglašen k veselju, k pričakovanjem…

V tem je tudi priložnost, da poglobimo odnos do družine, do otrok, do staršev, do mame in očeta, do babic in dedkov, skratka do vseh, ki si želijo, da otroci odraščajo v tradicionalni družini, kjer sta mama in oče tista, ki sta prva prva poklicana k vzgoji otroka.

Ob vsem tem se je v kampanji pred referendumu, treba potruditi vsem ljudem z delom in življenjem pokazati, kako krivičen bi bil zakon, kjer se ne spoštuje otroka, kjer nista na prvem mestu mama in oče. Zelo jasno je potrebno povedati, da se moramo zavedati posledic uveljavitve takega zakona, zato moramo glasovati PROTI, da bomo zaščitili naravno pravico otrok, mam in očetov.

Prav je, da se zelo jasno vprašamo in zavedamo posledic, če bi z napačnim glasovanjem ukinili zakonsko zvezo moškega in ženske in tako uzakonili zakonske zveze "dveh oseb" z možnostjo posvojitve otrok. Tako bi z napačnim glasovanjem omogočili posvojitve otrok v homoseksualnih razmerjih in tako ukinili zakonsko zvezo med moškim in žensko.

Drage družine in vsi, ki vam ni vseeno, kakšna bo naša prihodnost in prihodnost naših otrok. Potrudimo se, da gremo vsi na referendum in z glasovanjem PROTI, zaščitimo otroka, mamo in očeta.

Vsem pa želim, da so v razmislek tudi besede ljubljanskega nadškofa p. Staneta Zoreta, ki jih je izrekel na lanski praznik Svete Družine: "Kolikokrat, dragi bratje in sestre tudi naše družine pridejo v stisko in kolikokrat se morda v srcu ali pa v misli tega ali onega, žene, moža pojavi misel, zakaj pa ne bi odšel iz te zgodbe? Zakaj nadaljevati, zakaj si prizadevati za naslednji korak, za naslednjo zvestobo, za jutrišnjo ljubezen? Ker prevečkrat vsi mi ostanemo samo pri tem človeškem sklepanju, podpisujemo ločitvene liste, vlagamo ločitvene tožbe in za seboj puščamo ruševine. Srca ostajajo ranjena, nikdar do konca zaceljena. Bog noče naših ločitvenih listin, Bog noče naših razvez. Če vas je združil, če vas je blagoslovil v vašem zakonu ob vaši poroki, vas je zato, da bi vam stal ob strani takrat, ko je težko, ko je težko biti zvest, ko je težko ljubiti, ko je težko potrpeti. In takrat je pomembno, da stopiš pred Boga in rečeš: Poslušaj, Gospod Bog! Bil si priča najini poroki in sedaj si priča najini stiski. Bodi pomočnik v odločitvi, bodi pomočnik v vztrajanju, blagoslovi najino prizadevanje za zvestobo in za ljubezen. Ne razmišljaj o tem, kako bi zbežal. Razmišljaj o tem, kako bi z Božjo pomočjo, še več, kako bi Boga potegnil v svojo stisko, ga povabil v svoj odnos, ga priklical v težavo, ki jo doživljaš, zato da bo družina ostala družina.

To se mi zdi še toliko bolj pomembno v tem našem času, v katerem čutimo razna prizadevanja v družbi, da bi uničili družino. Sam mislim, da je zadaj želja po dobičku, želja po manipulaciji s človekom. Kajti družina je tisti prvi in najpomembnejši prostor, v katerem ima človek zavetje, v katerem ima oporo, v katerem lahko stoji in raste v samostojnost, iz katerega lahko odhaja pokončno in v katerega se lahko vedno znova vrača za pot, da more postati pokončen. In če mu vzamemo družino, potem bomo dobili nekoga, ki ne bo imel nobene opore več. Človeka brez opore pa lahko premika čisto vsaka sapica, niti vetra ni potrebno. Lahko ga vodiš od police do police, od ponudbe do ponudbe in mu neprestano obljubljaš, kaj mora vzeti, česa se mora oprijeti zato, da bo zadovoljen, da bo srečen, da bo njegovo življenje izpolnjeno. Ne bo. Izpolnjeno življenje je lahko samo v družini, v kateri si sprejet in v kateri sprejemaš druge, v kateri si ljubljen in v kateri ljubiš.

Zato je zelo pomembno, da najprej vsi mi živimo jasno zavest o svoji družini, da vedno znova pričujemo zato, kaj je družina, da brez strahu povemo, kaj je družina, ter v tem istem duhu vztrajno in pogumno vzgajamo naše otroke. Naj otroci vstopajo v ta zmedeni svet s tisto notranjo trdnostjo biti moški, biti ženska, kar so doživeli in spoznali od svojih staršev, ko so ob njih odraščali in postajali fantje in dekleta in potem možje in žene." (Nadškof Stanislav Zore, 28. december 2014, prim.: http://nadskofija-ljubljana.si/nagovor-nadskofa-zoreta-na-praznik-svete-druzine/)

Marija Šterbenc
Predsednica uprave Aninega sklada

Več o Ustanovi Anin sklad

Ustanova Anin sklad je dobrodelna, nevladna, neprofitna in nepolitična ustanova. Konec leta 1998 so jo ustanovili redovniki in redovnice. Njen namen in poslanstvo sta usmerjena v posredovanje materialne in duhovne pomoči ter v osebno spremljanje družin z več otroki. V Sloveniji se srečujemo z dejstvom, da število rojstev zaskrbljujoče upada. Ustanova Anin sklad si prizadeva pomagati staršem pri načrtovanju in uresničevanju srečnih in večjih družin. Sklad vključuje preko 360 družin, ki imajo skupaj približno 2200 otrok.

Ustanova Anin sklad si prizadeva pomagati družinam z več otroki pri premagovanju težav, čeprav so finančne možnosti precej omejene. Pomaga na različne načine, kot so svetovanja, iskanja zaposlitev, urejanje zadev s področja socialno-varstvenih pravic in podobno. Pripravlja pa tudi druženja z družinami, spomladi v Šentjakobu ob Savi, poleti pa v Dolenjskih Toplicah. Ker si večina družin ne more privoščiti dopusta, je takšno druženje in kopanje zanje eden od prijetnejših trenutkov.

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh