Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anita Šumer prejela prestižno nagrado

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 06. 06. 2022 / 09:49
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2022 / 12:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anita Šumer prejela prestižno nagrado
Anita Šumer je svetovna znana pekarska mojstrica. FOTO: Nik Jarh

Anita Šumer prejela prestižno nagrado

Anita Šumer je v soboto, 4. junija, za svojo knjigo Umetnost krašenja kruha prejela prestižno nagrado Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021.

Podelitev nagrad, ki veljajo za oskarje na področju kuharskih knjig, je potekala v mestu Umeå na Švedskem, knjiga Anite Šumer pa si je prvo mesto prislužila v konkurenci kar 1558 knjig iz skoraj vseh držav sveta. 

Anito Šumer smo na naših straneh gostili že večkrat. Svojo življenjsko zgodbo nam je najprej predstavila v začetku leta 2021 (intervju je bil sicer prvotno objavljen v reviji Praznična), pred lanskoletnimi božičnimi prazniki nam je podrobneje predstavila peko z drožmi, zaupala pa nam je tudi navodila za najpreprostejši način krašenja kruha – enobarvno šabloniranje. 

Njeni kruhi so prave umetnine. FOTO: Nik Jarh

Anitina tretja knjiga, ki vsebuje vrsto tehnik za krašenje kruha in trikov pri peki, je bila nominirana v kar petih kategorijah, kar je izjemen uspeh in odlična promocija slovenske kulinarike.

»Neizmerno sem srečna in hvaležna, da je komisija tekmovanja prepoznala ves trud, znanje, preplet tradicije in inovativnosti ter veliko ljubezni, ki jih je celotna ekipa vložila v ta umetniški projekt. Knjiga postavlja v ospredje kruh kot darilo, s katerim podarimo del sebe, svoj čas, predanost in z njim pokažemo, da nam je mar,« je ob prejemu nagrade povedala Anita.

Knjiga Anite Šumer si je prvo mesto prislužila v konkurenci kar 1558 knjig z vsega sveta.

To je prvič, da je slovenska kuharska knjiga osvojila naziv Best of the Best na tekmovanju Gourmand World Cookbook Awards, nominacija v petih kategorijah pa priča o tem, da je Anita Šumer s sodelavci ustvarila brezčasno kuharico, v kateri bo vsak bralec našel nekaj zase. 

Edouard Cointreau, predsednik tekmovanja, je poudaril, da je bila knjiga prepoznana kot najboljša kuharska knjiga leta 2021 ravno zato, ker gre za odlično delo več ustvarjalcev in kot taka blesti tako na vsebinskem kot na umetniškem in oblikovnem področju.

Posebnost knjige Umetnost krašenja kruha je poudarek na razvijanju umetniške žilice, ne glede na to, ali pečemo z drožmi ali s kvasom. Anita je v knjigi zbrala in podrobno predstavila pet tehnik krašenja kruha, za piko na i pa je dodala še različne tehnike zavijanja kruha. 

Pri ustvarjanju lahko damo domišljiji prosto pot. FOTO: Nik Jarh

Knjiga na 224 straneh prinaša 220 čudovitih fotografij, ki jih je stilirala Barbara Remec in posnel Nik Jarh, oblikovno zasnovo pa je ustvarila Petja Montañez.

Izvrstna promocija Slovenije 

Anita Šumer, ki je z drožomanijo okužila tudi peke onkraj naših meja, skrbi za odlično promocijo Slovenije in tradicionalnih pekovskih tehnik. 

Etnolog in raziskovalec kulinarične dediščine dr. Janez Bogataj je ob podelitvi nagrade izpostavil, da kruh v zgodovini človeštva ni bil zgolj živilo, temveč je imel simbolni pomen v medsebojnih odnosih, šegah in navadah: »Nove knjige Anite Šumer ne smemo razumeti le kot oživljanja zgodovinskih spominov, ampak na njihovih spoznanjih iskati nove ustvarjalne izzive. Z okrašenim kruhom predvsem nekaj sporočamo, ustvarjamo vezi med kruhom in človekom, ki so v sodobnosti pogosto pretrgane ali celo pozabljene.« 

Nalaganje
Nazaj na vrh