Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Argentina slavi ‘svojega’ papeža kot nogometnega navdušenca

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 03. 2013 / 10:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Argentina slavi ‘svojega’ papeža kot nogometnega navdušenca

Papež Frančišek je častni član s številko 88.235 v nogometnem klubu San Lorenzo; odziva Maradone in Messija.

Nogometni svet je navdušen nad izvolitvijo kardinala in nogometnega navdušenca Jorgeja Maria Bergoglia za papeža Frančiška – še posebej v njegovi domovini Argentini. Nogometna legenda Diego Maradona je že izjavil, da upa na skorajšnjo avdienco v Rimu, pa tudi njegov rojak Lionel Messi iz NK Barcelona je navdušen: “Argentinski papež. Kakšna radost. Frančišek, prav navdušen bi bil, če bi svetovno nogometno prvenstvo 2014 posvetili kar Vam.”

Prav posebej pa se trenutno veselijo člani nogometnega kluba San Lorenzo iz Buenos Airesa: novi Petrov naslednik je častni član združenja, ki sodi met pet največjih klubov v državi; njegova članska številka je 88.235. Papež Frančišek je nekoč omenil, da nikoli ne bo pozabil tekem v sezoni 1946, ko je San Lorenzo osvojil svoje tretje prvenstvo, so podrobno poročali argentinski športni časniki. “Novi papež je navdušen podpornik kluba San Lorenzo”, je klub oznanil na svoji spletni strani takoj po papeževi izvolitvi. Predsednik kluba Matias Lammens naj bi novemu papežu nemudoma poslal brzojavko z iskrenim voščilom.

Kot se spominjajo pri združenju, je papež Frančišek na praznik zavetnika kluba 24. maja 2011 obhajal sveto mašo na domačem stadionu, med katero sta dva nogometaša mladinskega moštva prejela zakrament svete birme. Ker na ta dan obhajamo tudi praznik Marije, pomočnice kristjanov, je kasnejši papež vernike pozval, naj ‘Božje Matere nikoli ne izključijo iz kluba’.

Združenje je ime ‘San Lorenzo’ dobilo po katoliškemu duhovniku Lorenzu Massi, ki je leta 1900 opazoval otroke, kako igrajo nogomet na ulici, in preprečil hudo nesrečo, ki jim je pretila v nekem trenutku. To ga je spodbudilo, da je otroke k igranju nogometa povabil na župnijski vrt – obenem pa še k bogoslužju. Njegova zamisel je bila uspešna, v času največjega razcveta nogometa so 1. aprila 1908 ustanovili nogometno združenje. Z imenom naj tedaj ne bi počastili župnika Lorenza, pač pa istoimenskega rimskega svetnika.

Tudi drugod po špansko govorečem svetu so nogometno navdušenje novega papeža sprejeli z velikim veseljem. Madridski klub ‘ABC’ je pojasnil, da je Bergoglio ‘kot dober Argentinec tudi velik ljubitelj nogometa’ – kar ni nič nenavadnega, saj nogomet v tej latinsko ameriški državi velja za ‘drugo najpomembnejšo religijo’. Časnik ‘Trome’ v Peruju piše, da je bil papež Frančišek že kot otrok velik ljubitelj moštva San Lorenzo. Prav tako v Peruju pa je revija ‘Terra’, zapisala, da je bila članska izkaznica papeža eden izmed prvih dokumentov, ki je po njegovi izvolitvi zaokrožila po javnosti.

Papež Frančišek je v svoji mladosti poleg nogometa igral tudi košarko, poleg tega pa je bil navdušen plesalec tanga. Pri 21 letih je težko zbolel in sprva vzroka za njegovo bolezen niso odkrili. Prepričan je bil, da bo kmalu umrl. Nazadnje so zdravniki ugotovili hudo vnetje pljuč in mu odstranili del desnega pljučnega krila. To pa navdušenega športnika ni odvrnilo od tega, da ne bi nadaljeval z rednim plavanjem. Po navedbah pomožnega škofa v Buenos Airesu, Eduarda Horacia Garcie, pa novi papež ni preveč navdušen nad potovanji.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh