Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Asia Bibi bo premeščena v drug zapor

Objava: 21. 01. 2011 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Asia Bibi bo premeščena v drug zapor

Skupina militantnih muslimanov je pred kratkim grozila s samomorilskim atentatom na ječo, v kateri je zaprta zaradi 'bogoskrunstva' na smrt obsojena pakistanska kristjanka.

Zaradi domnevnega bogoskrunstva na smrt obsojeno pakistansko kristjanko Asio Bibi Noreen bodo iz varnostnih razlogov premestili v drug zapor. Kot je za rimsko katoliško agencijo AsiaNews pojasnil direktor ustanove, je njeno življenje v prostorih sheikhupurske ječe ogroženo. Bibijevo naj bi v prihodnjih dneh prepeljali v tristopetdeset kilometrov oddaljeni ženski zapor v Multanu v provinci Pundžab, saj je v začetku leta skupina militantnih muslimanov grozila s samomorilskim atentatom na ječo, v kateri je zaprta obsojena kristjanka.

Organizacija za zaščito človekovih pravic 'Masihi Foundation', ki se ukvarja s primerom Bibijeve, je izrazila svoje pomisleke o varnosti zaprte kristjanke. V dogovoru z vlado ji želijo priskrbeti osebnega telesnega stražarja, je za vatikansko misijonsko agencijo Fides povedal predsednik omenjene organizacije, Haroon Barket Masih. Po umoru območnega guvernerja v pakistanski provinci Pundžab, Salmana Taseerja, predstavniki 'Masihi Foundation' ne zaupajo več muslimanskim osebnim stražarjem, ki jih zaposluje pakistanska vlada.

Taseerja, ki se je zavzemal za odpravo zakona o bogoskrunstvu in za pomilostitev Bibijeve, je v začetku meseca ustrelil njegov telesni stražar. Posebno nevarnost pri omenjeni organizaciji vidijo v vsakem naslednjem primeru sodnega procesa proti bogoskrunstvu, saj so muslimanski skrajneži v lanskem juliju v okviru tovrstnega procesa med zaslišanjem na sodišču umorili dva brata.

Petinštiridesetletna Asia Bibi je bila lanskega novembra zaradi 'bogoskrunstva' na sodišču v mestu Sheikhupura obsojena na smrt. Po številnih protestih po vsem svetu je pakistanski predsednik Asif Ali Zardari Bibijevo želel pomilostiti, vendar vrhovno sodišče v mestu Lahore njegovi prošnji ni ugodilo. Opazovalci pa v Pakistanu zaznavajo vedno večjo 'talibanizacijo' dežele.

Za Asio Bibi so se včeraj zavzeli tudi poslanci Evropskega parlamenta, ki so pakistansko vlado pozvali, naj jo pomilosti, od oblasti pa hkrati zahtevajo, naj korenito spremeni sporni zakon o bogoskrunstvu, ki je bil uporabljen za obsodbo (ne le) Asie Bibi.

Evropski poslanci so obsodili tudi umor guvernerja province Punjab Salmana Taseerja, ki se je zavzel za pomilostitev pakistanske kristjanke. Množične demonstracije muslimanov, ki so sledile umoru in ga upravičevale, so po prepričanju poslancev Evropskega parlamenta zaskrbljujoče znamenje verske nestrpnosti. Pakistanske oblasti bi morale poskrbeti, da zmernih glasov v njihovi državi ne bodo utišali skrajneži.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh