Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avstrijski Cerkvi vabita k avtomobilskem postu

Objava: 23. 02. 2012 / 08:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Avstrijski Cerkvi vabita k avtomobilskem postu

Predstavniki katoliške in evangeličanske Cerkve so predstavili ekološko-ekumensko akcijo.

Katoliška in evangeličanska Cerkev v sosednji Avstriji v prihodnjih tednih vernike vabita k 'avtomobilskem postu'. Ekološko-ekumensko akcijo sta na včerajšnjo pepelnično sredo ob začetku postnega časa predstavila pomožni škof Franz Scharl in evangeličanski superintendent Hansjörg Lein, ki sta na prometnem križišču v dunajskem predelu Leopoldstadt razdeljevala jabolka in letake s podrobnejšimi podatki o akciji. Voznike so nanjo spomnili tudi v nekaterih drugih avstrijskih mestih. Udeleženci akcije naj bi se do velikonočnih praznikov bodisi v celoti odpovedali vožnji z avtomobilom ali pa vsaj zavestno pogosteje uporabljali tudi druge načine prevoza, denimo z javnimi prevoznimi sredstvi ali pa s t.i. ‘prevoznimi skupnostmi’, katerih namen je izkoristiti osebno prevozno sredstvo za čim več ljudi.

Avtomobilski post je konkretna možnost, da ob njem razmislimo o našem odnosu do okolja in soljudi, je dejal škof Scharl, ki nima ne lastnega ne službenega vozila. Za obiske po župnijah največkrat uporablja kar javna prevozna sredstva. Tudi evangeličanski superintendent Hansjörg Lein tako zasebno kot službeno ni lastnik avtomobila. Za daljše razdalje sicer najame taksi, sicer pa se mu zdi življenje brez avtomobila bolj zdravo, saj se je prisiljen več gibati.

V preteklem letu se je po navedbah okoljskih referentov katoliške in evangeličanske Cerkve avtomobilskega posta udeležilo več kot trinajst tisoč ljudi. S tem so v letu 2011 prihranili več kot pet milijonov avtomobilskih kilometrov in več kot tisoč ton ogljikovega dioksida.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh