Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avtoriteta je verodostojna le v služenju sočloveku

Objava: 29. 12. 2010 / 16:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Avtoriteta je verodostojna le v služenju sočloveku

Življenje sv. Katarine Bolonjske, o kateri je papež spregovoril na zadnji letošnji sredini splošni avdienci, nam kaže, ‘da Bog človeka tudi v težavah nikoli ne zapusti’.

Avtoriteto v Cerkvi lahko po besedah papeža Benedikta XVI. verodostojno uveljavljamo le v ponižnosti in v služenju sočloveku. V svojem nagovoru med zadnjo letošnjo sredino splošno avdienco je papež okoli osem tisočim vernikom, zbranim v dvorani Pavla VI. v Vatikanu, spregovoril o sv. Katarini Bolonjski (1413-1463). Ta je bila, kot je dejal sveti oče, v svojem početju verodostojna, ‘ker je bilo očitno, da je zanjo avtoriteta pomenila služenje drugemu’. Sveti Katarini je bilo vsakršno predstavljanje same sebe tuje, nikoli ni želela vladati, pač pa le služiti.

Opatinja iz 15. stoletja je v Bologni ustanovila samostan klaris in se tam s strogo klavzuro zavarovala pred vplivom zunanjega sveta, znotraj reda pa je živela v uboštvu in ponižnosti. Po zgledu sv. Klare je Katarina kar se da obnovila tako duhovno veselje, kakor ga je vzbudil sv. Frančišek Asiški. Kljub temu je v življenju preživela obdobje težkega dvoma. Po vstopu v samostan je doživela ‘duhovno noč’, v kateri je za hip celo podvomila o navzočnosti živega Kristusa v evharistiji.

Njeno osrednje delo je knjiga z naslovom ‘Sedem duhovnih orožij’, ki je po papeževem mnenju še vedno izredno aktualna. Bralcu namreč ponuja ‘inštrumente pravega življenja tudi za današnji čas’.

Sveti oče je še pojasnil, kako je sv. Katarina vse življenje živela v ponižnosti in poslušnosti, na nepokornost je pravzaprav gledala kot na tisti notranji ponos, ki uniči vso krepost. Benedikt XVI. je vernike pozval, naj zgled in molitve sv. Katarine Bolonjske v naših vsakdanjih prizadevanjih prebudijo skromno pokorščino Božji volji, da bi ostali zvesti Njegovim načrtom.

God sv. Katarine Bolonjske obhajamo 9. marca.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh