Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Baba (789 m) in Ostri vrh (855 m)

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 14. 10. 2010 / 12:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Baba (789 m) in Ostri vrh (855 m)



Planinci in pohodniki radi obiskujemo Posavsko hribovje, toda korake najpogosteje naravnamo le na najvišje vrhove: na Kum, Mrzlico, Čemšeniško planino, Lisco. S tem ni nič narobe, bi bila pa škoda, če ne bi nikoli spoznali tudi malce nižjih, vendar nič manj zanimivih vrhov, kakršna sta Baba in Ostri vrh nad Zgornjo Rečico pri Laškem. Zlasti prva je – če lahko sklepamo po vpisni knjigi – med prebivalci okoliških krajev zelo priljubljena. Ko smo se pred nekaj dnevi povzpeli nanjo, nam je bilo hitro jasno, zakaj.

Pred tremi leti smo v Družini objavili obsežen prispevek o podružnični cerkvi blaženega Antona Martina Slomška v Zgornji Rečici, ki so jo po načrtih Plečnikovega asistenta Janeza Valentinčiča pozidali tik pred drugo svetovno vojno. Tedaj je bila cerkev cilj našega prispevka, tokrat pa je izhodišče, saj se pot na Babo in Ostri vrh začenja pri njej. Asfaltna cesta, ki se mimo nje požene v breg, se hitro odmakne od dna doline in povzpne do najvišje domačije. Tam se spremeni v gozdno cesto in potegne čez travnato pobočje. Pod nami se pase živina, za našim hrbtom se dviga koničasti Gozdnik, ki spada med najvišje vrhove v Posavskem hribovju.

Skozi gozd, v katerem diši po posekanem drevju, prispemo na prelaz Zavrate, kjer stoji na nadmorski višini 552 metrov brunarica Pri Knapu pod Babo. Mnogi začnejo vzpon pri njej, saj se tako pot skrajša za pol ure. Med vožnjo iz Hrastnika smo se tudi mi peljali čezenj, a smo se potem spustili v Zgornjo Rečico, saj smo si hoteli ogledati še tamkajšnjo cerkev.

Na prelazu se pot razcepi. Tisti, ki gredo na 811 metrov visoko Govško brdo, zavijejo v levo, mi pa nadaljujemo mimo brunarice v desno. Široka pot, čez katero se stegujejo korenine, se hitro požene na sleme. Hoja po njem je sprva zložna, toda svet postaja čedalje strmejši. Steza zavijuga navkreber do skal, za katerimi se skriva s travo in drevjem poraščena strmina. Po njej se vzpenjamo ob jeklenici, ki je skupaj z lesenimi pragi in stopnicami dobrodošla predvsem pri spustu. V nekaj minutah je te zanimive in v suhem vremenu prav nič težke poti konec. Nad nami se pokaže skalnata gmota in na njej s streho pokrita rogovila, na kateri je skrinjica z vpisno knjigo.



Med vzponom smo nekajkrat slišali krokarje, ki smo jih zmotili med počitkom v krošnjah. Zdaj jih vidimo, kako se podijo po zraku, razpirajo in zlagajo krila, se bližajo drug drugemu in naglo strmoglavijo, ob tem pa neugnano krakajo. Med izvajanjem akrobacij se nam včasih tako približajo, da jasno razločimo podrobnosti na njihovih telesih. Ko naposled odletijo, se v miru posvetimo okolici, saj je vrh Babe zelo razgleden. Na severu vidimo Mrzlico in Gozdnik, na severovzhodu Malič, na vzhodu bližnje Govško brdo, na jugovzhodu nam pogled odjadra proti Lisci, na jugozahodu se za drevjem skriva Kum.

Z Babe gremo lahko po označeni planinski poti do pol ure oddaljenega Ostrega vrha ter naprej proti Kalu in Mrzlici. Ozka steza pelje sprva po valovitem grebenu, s katerega štrli nekaj skal. Strmina pod na­mi je poraščena s travo in drevjem, na des­ni je prepaden rob. Greben kmalu izzveni v zaobljeno strmino, po ka­teri se spustimo na preval. Z njega se znova poženemo na­vkreber in ob robu strmih pobočij povzpnemo na Ostri vrh.

Tudi na njem je skrinjica z vpisno knjigo, ki pa je precej manj popisana kot tista na Babi. Vrh je zaradi poraščenosti manj razgleden, kljub temu pa z njega lepo vidimo Kum.

OSNOVNI PODATKI

Izhodišče: Zgornja Rečica

Dostop: Iz Hrastnika krenemo proti Rimskim Toplicam. Za Dolom pri Hrastniku se cesta vzpne na preval in spusti navzdol. Tam zavijemo v levo skozi Brezno na prelaz Zavrate, od koder se spustimo v Zgornjo Rečico. Do tamkajšnje cerkve Antona Martina Slomška se lahko pripeljemo tudi prek Celja in Laškega.

Višinska razlika: Približno 500 metrov.

Dolžina vzpona: 1.15 ure (Baba), 1.45 ure (Baba in Ostri vrh).

Kratek opis poti: Od cerkve se po asfaltni in gozdni cesti vzpnemo na prelaz Zavrate. Pri brunarici zavijemo v desno na široko pot, ki nas hitro pri­pelje na sleme. Po njem ob jeklenici dosežemo razgledni vrh Babe. Z njega nadaljujemo po grebenski poti proti zahodu, se spustimo na sedlo in vzpnemo na Ostri vrh. Pot je dobro označena in zanimiva. Zlasti pod Babo je svet zelo strm, kar zahteva nekaj previdnosti.

Zemljevid: Posavsko hribovje (zahodni del), 1 : 50.000.

Nedeljska maša
V podružnični cerkvi blaženega Antona Martina Slomška v Zgornji Rečici je maša izmenično eno nedeljo ob 8.30, drugo nedeljo pa ob 10.30.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh