Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bartolomej I. pohvalno o ruskem odnosu med Cerkvijo in državo

Objava: 28. 05. 2010 / 06:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bartolomej I. pohvalno o ruskem odnosu med Cerkvijo in državo

Ekumenskega patriarha je sprejel tudi ruski predsednik Medvedjev

Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je minuli torek sprejel carigrajskega ekumenskega patriarha Bartolomeja I., ki je te dni na obisku pri svojem kolegu, ruskem pravoslavnem patriarhu Kirilu. Med srečanjem je primas svetovnega pravoslavja pohvalil ‘dobro sodelovanje med državo in Cerkvijo’ v državi gostiteljici. Po patriarhovih besedah naj bi bilo ‘najboljše zagotovilo za prihodnost države’ dejstvo, da je ruska družba prepredena s krščanstvom.

Predsednik Medvedjev je pojasnil, da se reševanja zahtevnejših nalog lahko uspešno lotijo le v dialogu z rusko pravoslavno Cerkvijo. Pri tem je omenil gospodarsko krizo, s katero se trenutno, tako kot ves svet, ukvarja tudi Rusija. Srečanja z ruskim predsednikom se je udeležil tudi poglavar ruske pravoslavne Cerkve, moskovski patriarh Kiril I.

Bartolomej I. je svoj desetdnevni obisk Rusije pričel minulo soboto. Skupaj s patriarhom Kirilom sta v nedeljo darovala slovesno bogoslužje v samostanu sv. Trojice, kasneje pa tudi v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika. Do 31. maja ekumenskega patriarha čaka še obisk samostana na severozahodu države in postanek v Sankt Peterburgu.

Opazovalci od obiska ekumenskega patriarha v Rusiji pričakujejo napredek pri pripravah na vsepravoslavni cerkveni zbor. Pri tem naj bi ključno vlogo odigral prav patriarh Kiril, saj je skupnost ruskih pravolavnih vernikov s stopetdesetimi milijoni pripadnikov največja pravoslavna narodna Cerkev. Načrti za vsepravoslavni cerkveni zbor vseh štirinajstih kanoničnih pravoslavnih Cerkva potekajo že od šestdesetih let preteklega stoletja. Zadnja ‘Sveta in velika sinoda pravoslavne Cerkve’ je potekala v devetem stoletju.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh