Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bazilika v Marijinem Celju oskrunjena s protiislamskimi grafiti

Objava: 12. 10. 2010 / 08:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bazilika v Marijinem Celju oskrunjena s protiislamskimi grafiti

Neznanci so fasado obnovljenega svetišča pomazali z lakom.

V noči na nedeljo so neznanci oskrunili baziliko Mariazell (Marijino Celje) v božjepotnem središču na avstrijskem Štajerskem. Zunanje zidove obnovljenega svetišča so popisali s protiislamskimi grafiti. S črno barvo na osnovi laka je na fasadi bazilike zapisano: 'Koran je hudičevo Sveto pismo'. P. Karl Schauer, gvardjan bazilike, je za avstrijsko katoliško agencijo povedal, da ga je dejanje izredno prizadelo, saj ne razume, kako so ljudje sposobni umazati in onečastiti božji hram, ki toliko ljudem pomeni sveti kraj. Precejšnja je tudi gmotna škoda, saj barve na osnovi laka ni moč odstraniti na preprost način.

Škoda je še toliko večja, ker so v minulih letih številni ljudje darovali za obnovo svetišča. Po besedah p. Schauerja bodo darovalci in vsi tisti, ki na tem mestu iščejo svojo duhovno domovino in bližino Boga, globoko prizadeti. Danes naj bi nastalo škodo ocenili restavratorji, gvardjan bazilike pa je izrazil upanje, da bi bila stvar kmalu urejena.

P. Schauer je ob neljubem dogodku izrazil željo, da bi namerno povzročena škoda ljudi pripravila do razmisleka o tem, 'kako pomembno je medsebojno spoštovanje med različnimi kulturami, ljudstvi in veroizpovedmi za človeka dostojno sožitje'. Božjepotno središče Mariazell je kraj srečevanja številnih vernikov iz vse Evrope. In kot je poudaril p. Schauer, si bodo še naprej prizadevali, da 'bo na tem kraju bivalo vzajemno spoštovanje in obojestransko spoznavanje'.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh