Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. blagoslovil dva tisoč Jezuščkov

Objava: 13. 12. 2010 / 08:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. blagoslovil dva tisoč Jezuščkov

Sveti oče je med včerajšnjim opoldanskim nagovorom spodbudil k vztrajnosti in zaupanju v Boga ter tradicionalno blagoslovil Jezuščke, ki jih bodo rimski otroci in mladi položili v domače jaslice.

Sveti oče je včerajšnjo opoldansko molitev angelovega češčenja molil z verniki, zbranimi na trgu sv. Petra v Vatikanu. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je bil njegov prvi pozdrav namenjem okrog dva tisočim rimskim otrokom in mladim. Ti so prišli na papežev tradicionalni blagoslov Jezuščkov, ki jih nato na sveti večer položijo v domače jaslice. Sveti oče je svoje mlade prijatelje zaprosil, naj takrat izrečejo molitev za papeža in njegove namene.

Sicer pa je Benedikt XVI. v nagovoru spregovoril o potrpežljivem pričakovanju Gospodovega prihoda ter spodbudil k potrpežljivosti in zaupanju v Boga. Povedal je, da je danes bolj kot kdajkoli prej pomembno izpostaviti vrednost vztrajnosti in potrpežljivosti, saj gre za kreposti, ki sta v današnjem svetu, ki poveličuje spremembno in sposobnost prilagajanja na vedno nove in drugačne situacije, manj priljubljeni. Advent nas po papeževih besedah vabi, da okrepimo to notranjo vztrajnost, to odpornost duše, ki nam omogoča, da ne obupamo v pričakovanju dobrega, ki zamuja, ampak se nanj pripravimo z dejavnim zaupanjem.

Benedikt XVI. je spomnil na potrpežljivost poljedelca, ki čaka na sad zemlje. Po njegovih besedah je poljedelec vzor načina mišljenja, ki na uravnotežen način povezuje vero in razum, saj po eni strani pozna zakone narave in dobro opravlja svoje delo, po drugi strani pa zaupa v Božjo previdnost, kajti nekatere temeljne stvari niso v njegovih rokah, temveč v Božjih. Potrpežljivost in vztrajnost sta sinteza človeškega dela in zaupanja v Boga.

Kot je dejal sveti oče, nam pri utrjevanju srca pomaga Božja beseda, kajti 'medtem ko vse mineva in se spreminja, Božja beseda ne mine nikoli'. Papež je izpostavil, da četudi smo zaradi življenjskih dogodkov izgubljeni in se nam zdi, da se podira vsaka gotovost, imamo vendarle kompas, s katerim lahko najdemo pravo smer. Pri tem so nam vzor preroki, ki jih je Bog poklical, da bi govorili v njegovem imenu. Prerok najde svoje veselje in svojo moč v Božji besedi. Medtem ko ljudje pogostokrat iščejo srečo na poteh, ki se izkažejo za napačne, prerok oznanja resnično upanje, tisto, ki ne razočara, saj je postavljeno na Božjo zvestobo. Benedikt XVI. je ob koncu nagovora poudaril, da je vsak kristjan po moči svetega krsta prejel preroško dostojanstvo, ki ga z vztrajnim poslušanjem Božje besede lahko ponovno odkrije in goji.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh