Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. ceni vlogo žensk v Cerkvi

Objava: 09. 09. 2010 / 06:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. ceni vlogo žensk v Cerkvi

Papež Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco nadaljeval katehezo o sv. Hildegardi iz Bingna in tokrat v ospredje postavil prispevek, ki ga k teologiji lahko dajo ženske.

Papež Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco, ki je potekala v avli Pavla VI. v Vatikanu, nadaljeval katehezo o sv. Hildegardi iz Bingna (1098-1179), o kateri je govoril že prejšnjo sredo. Tokrat je v ospredje postavil prispevek, ki ga k teologiji lahko dajo ženske, ter izpostavil Hildegardino poudarjanje, da se Cerkev lahko spremeni le z iskrenim spreobrnjenjem in ne s spremembo cerkvenih struktur.

Ženske po papeževih besedah premorejo sposobnost o Bogu govoriti občuteno in razumljivo in s tem na pomemben način prispevajo k razvoju teologije. Pri tem je sveti oče izpostavil nekaj pomembnih Hildegardinih spisov, kjer nemška svetnica opisuje svoja mistična videnja. Poleg spisa ‘Spoznaj poti’ sta pomembni še ‘Knjiga življenjskih zaslug’ in ‘Knjiga božjih del’. V prvi Hildegarda, ki velja za eno najpomembnejših mistikinj krščanskega srednjega veka, opisuje edinstveno in močno videnje Boga, ki s svojo močjo in svojo svetlobo oživlja vesolje.

Mistična videnja sv. Hildegarde so podobna videnjem prerokov stare zaveze: izražajo se s kulturnimi in verskimi kategorijami njenega časa, razlaga jih v luči svetih spisov in jih uporablja v različnih življenjskih okoliščinah. Tako so se vsi, ki so jo poslušali, čutili spodbujeni k doslednemu in vnetemu krščanskemu življenju. Hildegardina videnja so po papeževih besedah bogata s teološkimi vsebinami, opirajo se na temeljne dogodke zgodovine odrešenja in uporabljajo predvsem poetični in simbolični jezik.

Včerajšnja splošna avdienca se je po 4. avgustu prvič ponovno odvijala v Rimu. Sveti oče je v svojo letno rezidenco v Castel Gandolfu odpotoval 7. julija, po tritedenskem premoru pa je s splošnimi avdiencami nadaljeval kar v tamkajšnji apostolski palači. Ob mednarodnem romanju ministrantov 4. avgusta je pripotoval v Rim, po tistem pa so bile avdience ponovno na sporedu v njegovi letni rezidenci.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh