Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. imenoval vojaškega škofa v Bosni in Hercegovini

Objava: 02. 02. 2011 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. imenoval vojaškega škofa v Bosni in Hercegovini

Prvi ordinarij novo ustanovljenega vojaškega ordinariata je dosedanji generalni vikar škofije Mostar - Duvno, Tomo Vukšić.

Papež Benedikt XVI. je včeraj imenoval prvega vojaškega škofa v zgodovini Bosne in Hercegovine. Kot so sporočili iz Vatikana, je v omenjeno službo povabil sedeminpetdesetletnega Toma Vuksića, dosedanjega generalnega vikarja škofije Mostar – Duvno.

Sveti sedež je septembra lani z Bosno in Hercegovino podpisal sporazum o katoliški verski oskrbi vojakov tamkajšnjih oboroženih sil, o čemer sta se obe strani dogovorili že v mesecu aprilu v bosanski prestolnici Sarajevu.

Novi vojaški škof Tomo Vukšić se je rodil leta 1954 v kraju Studenci, od leta 2009 je bil na položaju generalnega vikarja škofije Mostar – Duvno. Obenem na Teološkem inštitutu v Mostarju predava predmet Ekumenska teologija. Po duhovniškem posvečenju leta 1980 in po dveh letih dušno pastirskega dela v mostarski stolnici se je Vuksić leta 1984 v Rimu izobraževal na področju ekumenske teologije in cerkvenega prava.

Leta 1991 je nekaj časa predaval na Papeškem inštitutu za orientalske študije. Zatem je opravljal naloge predsednika Teološkega inštituta v Mostarju ter namestnika rektorja bogoslovnega semenišča v Sarajevu. Med leti 1995 in 2009 je v svoji škofiji deloval kot sodni vikar.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh