Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. je ustanovil Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije

Objava: 13. 10. 2010 / 07:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. je ustanovil Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije

Novi svet naj bi bil predvsem v službi krajevnih Cerkva na področjih stare krščanske tradicije, kjer je sekularizacija že pustila številne sledi.

Papež Benedikt XVI. je v okviru Rimske kurije ustanovil 'ministrstvo' za novo evangelizacijo. Novo ustanovljeni Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije naj bi si prizadeval za nove poti in sredstva, s katerimi bi v sekulariziranih deželah ponovno močneje zakoreninili krščansko sporočilo. Tako je zapisano v dokumentu motu proprio Ubicumque et semper, v prevodu 'Povsod in vedno', ki so ga včeraj predstavili na Tiskovnem uradu Svetega sedeža. Papež je v ustanovitvenem dokumentu poudaril, da je dolžnost Cerkve 'vedno in povsod' s primernimi sredstvi oznanjati Kristusov evangelij. Motu proprio, ki je v obliki apostolskega pisma, je predstavil predsednik papeškega sveta nadškof Rino Fisichella.

Že nekaj desetletij v deželah s starodavno krščansko tradicijo vernost prebivalcev strmo upada. Gospodarski razvoj, napredek v znanosti in tehniki, nov življenjski slog in spremenjeni načini preživljanja prostega časa so korenito spremenili družbe in obenem verske razsežnosti človekovega življenja. Poleg napredka in možnosti, ki jih ta razvoj nudi, pa na področju vere povzroča 'zaskrbljujočo izgubo smisla za sveto', ugotavlja sveti oče.

Obenem obžaluje, kako so pod vprašaj postavljeni doslej samoumevni temelji, kot je denimo vera v Boga Stvarnika, pa skupno razumevanje temeljnih človekovih izkustev, kot so rojstvo, smrt, družinsko življenje in naravni zakoni. Na vse to se mora Cerkev odzvati na sebi lasten način.

Novi Papeški svet po besedah Benedikta XVI. ni nek birokratski odgovor na razkristjanjenje, ki se danes širi po Evropi in drugih območjih, ki že poznajo evangelij, ampak je papežev odgovor na to, kako ponovno prinesti Kristusovo sporočilo v srca tistih, ki ga več ne razumejo. Na čelu novega dikasterija bo predsednik z vsaj nadškofovskim naslovom, sveti oče pa bo imenoval tudi tajnika in njegovega namestnika.

Za prvega predsednika novega papeškega sveta je bil že pred meseci imenovan nadškof Rino Fisichella, nekdanji predsednik Papeške akademije za življenje.

Za glavni cilj Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije ustanovitveni dokument motu proprio določa spodbujanje razmisleka o temah nove evangelizacije ter odkrivanje in spodbujanje oblik in načinov za njeno uresničevanje. Delo papeškega sveta poteka v sodelovanju z ostalimi dikasteriji in organi Rimske kurije in je usmerjeno v posamezne Cerkve, predvsem na območjih s krščanskim izročilom, kjer je močno prisoten pojav sekularizacije. Mediji ob tem omenjajo predvsem države članice Evropske zveze, Združene države Amerike in Kanado.

Kot posebne naloge papeškega sveta dokument določa naslednje: poglobiti teološki in pastoralni pomen nove evangelizacije; pospeševati proučevanje, širjenje in aktualizacijo papeškega nauka, povezanega s tematikami nove evangelizacije; spoznavanje in podpiranje pobud, povezanih z novo evangelizacijo, ki so že v teku in spodbujanje novih; spoznavati in vzpodbujati nove oblike komunikacije; in pospeševati uporabo Katekizma katoliške Cerkve.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh