Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. je zaključil duhovne vaje

Objava: 21. 03. 2011 / 07:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. je zaključil duhovne vaje

V času enotedenskih duhovnih vaj so se papež in njegovi sodelavci štirikrat dnevno zbrali pri bogoslužju, molitvi in meditaciji.

Z meditacijo o nebeškem zavetniku papeža Benedikta XVI., svetem Jožefu, so se minulo soboto zaključile enotedenske duhovne vaje za papeža in člane rimske kurije. Benedikt XVI. se je predpreteklo nedeljo z višjimi predstavniki kurije umaknil v postno razmišljanje pod vodstvom karmeličanskega patra Francois-Marieje Lethela. V tem času so bile odpovedane vse avdience, vključno s sredino splošno avdienco za romarje v Vatikanu.

Po meditaciji o svetem Jožefu, ki se ga je katoliška Cerkev spominjala minulo soboto, se je sveti oče p. Lethelu zahvalil za njegovo duhovno vodstvo v času postnih duhovnih vaj. Redovnik je dneve umika in meditacije vodil suvereno in udeležencem ponudil veliko duhovno bogastvo, je dejal papež. Sveti oče se je p. Lethelu zahvalil z besedami, da jim je osvetlil svetnike 'kot zvezde na nebeškem svodu zgodovine' ter pokazal, da so 'ravno mali svetniki veliki svetniki'.

Tradicionalne postne duhovne vaje so letos potekale na temo 'Kristusova luč v srcu Cerkve – Janez Pavel II. in teologija svetnikov'. Poleg svetega Jožefa so udeleženci med drugim razmišljali tudi o sv. Tereziji iz Lisieuxja (1873-1897) in o sv. Anselmu iz Canterburyja (ok. 1033-1109). Udeleženci so vodstvom p. Lethela skozi meditacije skušali pokazati, da so tudi svetniki povsem običajni ljudje, na pa kakšni 'nezemljani'.

Francoski redovnik je sicer predavatelj na papeški teološki fakulteti Teresianum in tajnik Papeške teološke akademije. V enotedenskih duhovnih vajah je pripravil sedemnajst meditacij. Prve meditacije so bile posvečene Janezu Pavlu II. Kar štiri je p. Lethel posvetil sv. Tereziji iz Lisieuxa, ostali svetniški liki pa so bili sv. Luigi Maria Grignion, sv. Anzelm, sv. Tomaž Akvinski, sv. Katarina Sienska in sv. Ivana Orleanska. Meditacije so bile posvečene še francoskemu pisatelju Charlesu Peguyu, mehiški mistikinji Concepcion Cabrera de Armida in bl. Chiari Luce Badano. Zadnja, sobotna meditacija je bila posvečena varuhu Svete družine, sv. Jožefu.

V času duhovnih vaj so se papež in njegovi sodelavci štirikrat dnevno zbirali pri bogoslužju, molitvi in meditaciji v kapeli Odrešenikove Matere v apostolski palači. Dneve so začenjali ob deveti uri zjutraj z molitvijo hvalnic in meditacijo. Sledila je molitvena ura, popoldne pa so se cerkveni dostojanstveniki zbrali pri večernem bogoslužju ter češčenju Najsvetejšega.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh