Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. krstil enaindvajset novorojenčkov

Objava: 10. 01. 2011 / 08:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. krstil enaindvajset novorojenčkov

Papež je v Sikstinski kapeli daroval slovesno sveto mašo na praznik Jezusovega krsta in v nagovoru izrazil svojo zaskrbljenost nad vedno večjim pomanjkanjem vrednot v družbi.

Papež Benedikt XVI. je včeraj v Sikstinski kapeli v Vatikanu krstil enaindvajset novorojenčkov. Med slovesno sveto mašo na praznik Jezusovega krsta je kot vsako leto pred kuliso Michelangelove 'Poslednje sodbe' zakrament podelil otrokom vatikanskih uslužbencev. V svojem nagovoru je Benedikt XVI. izrazil zaskrbljenost nad naraščajočim pomanjkanjem vrednot v družbi in pozval k okrepljeni pomoči za širitev vere med družinami.

Družine se danes soočajo s številnimi težavami, posebej v luči zatona kulturnih vrednot in vse hitrejšega preobrata v družbi glede podajanja verskih resnic otrokom. Ustanova zakona je zaradi tega s številnih strani ogrožena, zato je po mnenju svetega očeta še posebej potrebno, da krščanske skupnosti močneje ščitijo družine pri njihovem posredovanju vere svojim otrokom. Papež je družine opisal kot 'male domače cerkve'.

Obenem je Benedikt XVI. izpostavil pomen svetega krsta. Ta zakrament je 'neizbrisni duhovni pečat', ki za vedno izpričuje pripadnost Gospodu, novokrščenci pa postanejo živi udje njegovega telesa, Cerkve, je pojasnil staršem novokrščencev in ostalim navzočim pri včerajšnji slovesnosti. Sveti oče je nato staršem in botrom razložil, kako velik dar podarjajo svojim otrokom, ko so se na podlagi svoje vere odločili, da jih dajo krstiti, obenem pa kakšno odgovorno nalogo sprejemajo s tem, da jih bodo vzgajali v veri. Kasneje mora krščenec sam sprejeti zavestno in svobodno odločitev za vero, ta pa mora temeljiti na učinkoviti krščanski vzgoji.

Med štirinajstimi dečki in sedmimi deklicami, ki jim je papež včeraj podelil zakrament svetega krsta, je bil letos tudi par dvojčkov. Za krst v Sikstinski kapeli lahko starši prijavijo otroke, ki so mlajši od treh mesecev. Praznik Jezusovega krsta označuje tudi liturgični zaključek božičnega časa, na ta dan pa se spominjamo trenutka, ko je Janez Krstnik v reki Jordan krstil Jezusa Kristusa.

Ob koncu nagovora se je papež skupaj s starši Gospodu zahvalil za dar krsta, ki so ga prejeli otroci, novokrščence pa je zaupal priprošnji Svete Marije in prosil za njihovo življenje in zdravje, da bi lahko rasli in zoreli v veri ter tako v svojem življenju obrodili sadove svetosti in ljubezni.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh