Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI.: »Ne morem molčati«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 01. 2020 / 12:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2020 / 12:21
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI.: »Ne morem molčati«

Upokojeni papež v novi knjigi skupaj s kardinalom Robertom Sarahom Frančiška poziva, naj ne odpravi celibata.

Upokojeni papež Benedikt XVI. je po navedbah francoskega časnika Le Figaro pozval papeža Frančiška, naj ne odpravi celibata. Omenjeni časnik je včeraj objavil nekaj odlomkov iz nove knjige, ki sta jo skupaj izdala Benedikt XVI. in kardinal v rimski kuriji Robert Sarah, izšla pa bo v sredo. V knjigi oba opozarjata, kako Katoliška cerkev ne sme dopustiti, da bi nanjo vplivali »slabe razprave, teatralnost, diabolične laži in trenutno aktualne napake« - z vsem tem se namreč poskuša razvrednotiti celibat. Avtorja tudi svarita, da so duhovniki ob nenehnem postavljanju celibata pod vprašaj povsem zmedeni: »Duhovništvo doživlja težke čase. Ranjeno je ob razkritju tolikih škandalov, zmedeno ob nenehnem dvomu v celibat, in mnogi duhovniki zapadejo v skušnjavo, da bi vse skupaj pustili in se odpovedali svojemu poklicu.«

Po besedah Benedikta XVI. in kardinala Saraha je celibat dosti več kot le cerkvena zapoved. Prenova celibata je nujno potrebna za prenovo Cerkve. Po navedbah francoskega časnika oba cerkvena dostojanstvenika zatrjujeta, da se celibat enako kot sveti zakon tiče moškega v njegovi celovitosti, zato se ne zdi mogoče, da bi oba poklica lahko opravljal istočasno.

Izjave obeh so v luči sinode o Amazoniji, na kateri so udeleženci razpravljali tudi o morebitni odpravi celibata v določenih okoliščinah, zelo aktualne. Papež Frančišek bo o tem odločal v naslednjih tednih. Avtorja v skupnem uvodu v knjigo z naslovom »De profondeur de nos coeurs« (Iz globine najinih src) poudarjata, da želita svoje misli predstaviti Božjemu ljudstvu in, »seveda v duhu bratske pokorščine, tudi papežu Frančišku«. Trenutna kriza v Cerkvi pa ju sili, da »ne moreta več molčati«.

Vir: kath.net / Kathpress
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh