Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. poziva k večji solidarnosti do sočloveka

Objava: 14. 02. 2011 / 08:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. poziva k večji solidarnosti do sočloveka

Papež je včeraj spomnil na štiri romske otroke, ki so pred tednom dni v ilegalnem romskem naselju na obrobju Rima izgubili življenje v požaru.

Papež Benedikt XVI. je vernike spomnil na štiri romske otroke, ki so v nedeljo pred tednom dni v barakarskem naselju na obrobju Rima izgubili življenje v požaru. Njihova smrt postavlja vprašanje, ali solidarnejša, bolj bratsko povezana in bolj krščanska družba ‘tega tragičnega dogodka’ ne bi mogla preprečiti, je sveti oče razmišljal v svojem včerajšnjem nagovoru pred molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Tudi številne druge ‘boleče primere’, ki se na svetu zgodijo vsak dan, bi bilo v drugačni družbi morda mogoče preprečiti, meni Benedikt XVI.

Predpreteklo nedeljo so v ilegalnem romskem naselju na obrobju italijanske prestolnice v požaru izgubili življenje trije dečki in deklica v starosti od štirih do enajstih let. Vzrok za tragedijo na rimski Via Appia Nuova v južnem delu mesta je bil po navedbah mestnih oblasti najverjetneje kratek stik ali pa iskrica ognja, ki je iz peči preskočila v prostor.

Po uradnih podatkih živi večina od okoli deset tisoč Romov v Rimu v ilegalnih naseljih. Kardinal vikar Agostino Vallini je minulo sredo zvečer v cerkvi Santa Maria v Trasteveru vodil molitveno bdenje za štiri pokojne otroke in njihovim svojcem zagotovil tudi molitve svetega očeta.

Včerajšnje molitve angelovega češčenja so se med drugim udeležili tudi starši in ostali družinski člani umrlih otrok, na Trg sv. Petra pa so jih pospremili člani skupnosti sv. Egidija, odgovorni za oskrbo Romov.

V svojem nagovoru se je sveti oče spomnil tudi nedavno preminulega lublinskega nadškofa Jozefa Zycinskega. Poljskim vernikom je zagotovil svojo povezanost v molitvi. Nadškof Zycinski je umrl minuli četrtek v starosti dvainšestdeset let v nekem rimskem hotelu. V italijansko prestolnico je pripotoval zaradi zasedanja vatikanske Kongregacije za katoliško vzgojo.

Rodil se je 1. septembra 1948, od leta 1997 pa je opravljal službo lublinskega nadškofa. Pred tem je sedem let vodil škofijo Tarnow. Bil je tudi kancler največje poljske katoliške univerze Janeza Pavla II. v Lublnu. Bil je član vatikanske kongregacije za katoliško vzgojo in Papeškega sveta za kulturo.

Papež je v svojem nagovoru spregovoril tudi o zapovedi ljubezni do bližnjega, ki naj bi bila po njegovih besedah merilo krščanskega življenja. Vsak zakon oziroma predpis bi moral izpolnjevati to zahtevo, meni sveti oče. Izpolnjevanje te zapovedi ljubezni do Boga in do bližnjega pa nam pogosto ne uspeva. Veliko takega je v nas, je pojasnil Benedikt XVI., kar vedno znova zahteva očiščenje in prenovo. S pomočjo molitve in ‘dobrih del ljubezni do bližnjega’ pa je vernikom dana možnost, ‘da se odprejo za Kristusovo navzočnost’.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh