Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. poziva kristjane, naj ne zapuščajo Bližnjega vzhoda

Objava: 10. 06. 2010 / 06:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. poziva kristjane, naj ne zapuščajo Bližnjega vzhoda

Papež je na včerajšnji splošni avdienci spregovoril o svojem apostolskem potovanju na Ciper

Papež Benedikt XVI. je na včerajšnji splošni avdienci na Trgu svetega Petra v Vatikanu spregovoril o svojem apostolskem potovanju na Ciper, ki ga je označil za zgodovinski dogodek, katerega osrednji cilj je bil majhno, a živo katoliško skupnost, ki deluje v tej otoški državi, potrditi v veri. Središčni dogodek papeževega 16. apostolskega potovanja izven Italije in prvega na Ciper je bil izročitev delovnega dokumenta Instrumentum laboris za posebno škofovsko sinodo za Bližnji vzhod škofom in patriarhom iz Bližnjega vzhoda, območja, ki je po papeževih besedah na poseben način prisotno v srcu Cerkve.


Kot so poročali pri vatikanskem radiu, je Benedikt XVI. v katehezi izpostavil še svoj poziv, ki ga je na Cipru večkrat ponovil, naj katoličani Bližnjega vzhoda ne obupajo zaradi težav, s katerimi se spoprijemajo, in naj ne podležejo skušnjavi po izselitvi, pač pa naj bodo še naprej znamenje upanja. Naj ciprski narod in druga ljudstva, ki živijo na Bližnjem vzhodu, skupaj s svojimi voditelji in predstavniki različni verstev skupaj gradijo prihodnost miru, prijateljstva in bratskega sodelovanja, je poudaril sveti oče, ki je vernikom, zbranim na Trgu svetega Petra, pojasnil, da je na ciprskih tleh lahko videl apostolsko delovanje različnih tradicij ene in edine Kristusove Cerkve ter slišal enoglasno bitje src številnih ljudi.

Po sledeh apostola narodov sem postal romar evangelija, da bi katoliške skupnosti, majhne, a žive, potrdil v veri ter da bi jih spodbudil, naj vztrajajo na poti k polni edinosti med kristjani, zlasti še k edinosti z brati pravoslavnimi, je pojasnil papež in dodal, da je s svojim obiskom Cipra minuli konec tedna želel objeti vsa bližnjevzhodna ljudstva, jih blagosloviti ter Boga prositi, naj jim podari mir.

Sveti oče je v katehezi izpostavil predvsem nedeljsko sveto mašo v ciprski prestolnici Nikozija, med katero je sedmim katoliškim patriarhom in predsednikom škofovskih konferenc izročil delovno gradivo Instrumentum laboris za posebno škofovsko sinodo za Bližnji vzhod, ki bo od 10. do 24. oktobra potekala v Vatikanu na temo ‘Katoliška Cerkev na Bližnjem vzhodu: skupnost in pričevanje’. To bo po papeževih besedah zbor katoliškega krščanstva različnih obredov s tega območja, hkrati pa tudi stremljenje k dialogu in iskanju poguma za njihovo delovanje v prihodnosti.

Ob zaključku enoinpolurne avdience je papež nekaj besed spregovoril o mednarodnem srečanju duhovnikov, ki trenutno poteka v Rimu pred uradnim zaključkom leta duhovnikov.

Kot zaščito pred močnim rimskim soncem si je Benedikt XVI. med vožnjo v odprtem terenskem vozilu po Trgu sv. Petra nadel rdeč širokokrajni klobuk, saj je temperatura v italijanski prestolnici že ob začetku avdience ob polenajsti uri dopoldan narasla preko trideset stopinj.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh