Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. rabinu Toaffu: 'Shalom!'

Objava: 05. 05. 2010 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. rabinu Toaffu: 'Shalom!'

Papež je v voščilu bivšemu rimskemu rabinu ob 95-letnici življenja izpostavil predvsem rabinovo zavzetost za spodbujanje bratskih odnosov med katoličani in judi

Sveti oče je pisal upokojenemu rabinu Eliu Toaffu, ki je v teh dneh dopolnil 95 let starosti. Papeževo čestitko je včeraj na odprtju Fundacije Elia Toaffa za judovsko kulturo prebral njegov osebni tajnik msgr. Georg Ganswein. Benedikt XVI. je v voščilu izpostavil predvsem rabinovo zavzetost za spodbujanje bratskih odnosov med katoličani in judi ter iskreno prijateljstvo, ki ga je Toaff gojil s poljskim papežem Janezom Pavlom II. Papež je voščilo začel z besedami iz psalma Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka (Ps 23), nato pa je nekdanjemu rabinu zaželel, da bi ga v življenju vedno spremljali dobrota in zvestoba.

Elio Toaff je bil v času druge svetovne vojne glavni rabin v italijanski Anconi. Nacisti so mu večkrat stregli po življenju. Ob koncu vojne, leta 1946, je bil imenovan za glavnega rabina v Benetkah, leta 1951 pa je bil premeščen v Rim. Glavni rimski rabin je ostal do leta 2001, ko se je v starosti 86 let upokojil.

Po Toaffovih besedah se je 'izpolnil njegov življenjski sen', ko se je leta 1986 tedanji papež Janez Pavel II. odzval njegovemu vabilu in obiskal rimsko sinagogo. S poljskim papežem sta bila tesna prijatelja vse do smrti svetega očeta pred petimi leti. Rabin Toaff je bil tudi eden izmed ljudi, ki jih je Janez Pavel II. omenil v svoji duhovni oporoki.

Čestitka Benedikta XVI. upokojenemu rimskemu rabinu se je končala podobno, kot se je začela - z besedami iz 23. psalma: 'Le dobrota in milina me bosta spremljali vse dni mojega življenja; prebival bom v hiši Gospodovi vse dni življenja'. Sveti oče je še dodal: 'Shalom!'

Na fotografiji: upokojeni rimski rabin Eliio Toaff

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh