Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. razglasil šest novih svetnikov

Objava: 18. 10. 2010 / 07:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. razglasil šest novih svetnikov

Čast oltarja so dosegli Avstralka, Poljak, Kanadčan, dve Italijanki in Španka, kanonizacije pa so se udeležile tudi uradne delegacije iz držav, kjer so svetniki živeli in delovali.

Papež Benedikt XVI. je včeraj razglasil šest novih svetnikov. Med slovesno sveto mašo na trgu sv. Petra v Vatikanu, ki se je je udeležilo več kot petdeset tisoč vernikov z vsega sveta, so čast oltarja dosegli Avstralka, Poljak, Kanadčan, dve Italijanki in Španka.

Med romarji je bilo tudi okoli osem tisoč Avstralcev, ki so v Vatikan pripotovali na razglasitev prve svetnice pete celine, sestre Mary MacKillop (1842-1909). Bogoslužja se je udeležil tudi avstralski zunanji minister in nekdanji predsednik vlade Kevin Rudd. S Poljske so na razglasitev krakovskega kanonika Stanislava Kazimirskega (1433-1489) za svetnika v Rim med drugim priromali predsednik Bronislaw Komorowski in krakovski kardinal Stanislaw Dziwisz, predsednik Poljske škofovske konference nadškof Jozef Michalik, ter varšavski nadškof Kazimierz Nycz. V imenu kanadske vlade se je slovesne razglasitve udeležil zunanji minister Lawrence Cannon.

Kanonizacije se je udeležilo tudi pet kardinalov, deset nadškofov, trinajst škofov in dvajset duhovnikov, ter vrhovni predstojniki kongregacij, ki so jih ustanovili novi svetniki.

Mary MacKillop, hči škotskih priseljencev, je leta 1867 v Avstraliji ustanovila red 'Sester svetega Jožefa Srca Jezusovega'. Redovnice so dejavne predvsem na področju izobraževanja in sociale, red pa trenutno šteje okoli 850 članic iz Avstralije, Nove Zelandije, Irske, Peruja, Škotske, Brazilije in Vzhodnega Timorja.

Kot zgled za svetovno Cerkev so čast oltarja dosegli še Kanadčan Andrej Bessette (1845-1937) iz kongregacije Svetega križa, italijanska klarisa Baptista Kamila Varano (1458-1524), južnoitalijanska redovna ustanoviteljica Julija Salzano (1846-1929) in španska redovna ustanoviteljca Candida Maria de Jesus Cipitria y Barriola (1845-1912).

Pred tem je Benedikt XVI. štiri moške in žensko za svetnike razglasil lanskega oktobra.

V svoji pridigi je papež šest novih svetnikov označil kot 'svetal zgled', po katerem naj se verniki ravnajo v molitvi. Po opoldanski molitvi angelovega češčenja je sveti oče Benedikt XVI. v različnih jezikih pozdravil množico zbranih vernikov, posebej pa je nagovoril tiste, ki so prišli iz držav in krajev, kjer so živeli in delovali novi svetniki. Vse je pozval, naj se z molitvijo obrnejo k Materi Mariji, ki je postavljena v središče velikega občestva svetnikov.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh