Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. se vrača v apostolsko palačo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 06. 2016 / 07:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Benedikt XVI. se vrača v apostolsko palačo

Benedikt XVI. se vrača v apostolsko palačo

Upokojeni papež danes obhaja 65. obletnico mašniškega posvečenja.

Upokojeni papež Benedikt XVI. se danes prvič po izselitvi februarja 2013 vrača v apostolsko palačo, kjer bo obhajal 65-letnico svojega mašniškega posvečenja. Slovesnosti v »Sala Clementina« se bo udeležil tudi papež Frančišek, slavje pa na predvečer visokega jubileja prireja vatikanska ustanova »Joseph Ratzinger-Benedikt XVI.« Po navedbah omenjene ustanove bodo upokojenemu papežu ob tej priložnosti izročili novo izdajo njegovih zbranih spisov o duhovništvu.



Od odstopa s papeškega položaja konec februarja 2013 se Benedikt XVI. le redko pojavlja v javnosti. Nazadnje je v začetku lanskega decembra ob odprtju svetega leta za papežem Frančiškom skozi sveta vrata vstopil v baziliko sv. Petra.

Joseph Ratzinger je mašniško posvečenje prejel 29. junija 1951 skupaj s svojim bratom Georgom. V freisinški stolnici jima ga je podelil tedanji münchenski kardinal Michael von Faulhaber. Joseph jenovo mašo daroval 8. julija v Traunsteinu, kjer sta živela njegova starša.

V spominih iz leta 1998 Joseph Ratzinger piše, da je bil tisti 29. junij 1951 »sončen poletni dan, ki mu bo kot življenjski vrhunec za vedno ostal v spominu«. Ko je münchenski kardinal Michael Faulhaber mlademu duhovniškemu kandidatu položil roke na glavo, je z glavnega oltarja proti kupoli poletela drobna ptica, ki je ob tem veselo zažvrgolela. To se mu je zdelo kot spodbuda »od zgoraj«: »Vse je v redu, na pravi poti si«, je v spominih zapisal tedanji prefekt Kongregacije za nauk vere in kasnejši papež.

Georg Ratzinger je kasneje postal zborovodja znamenitega deškega pevskega zbora Regensburger Domspatzen, ki je pod njegovim vodstvom dosegel številne umetniške uspehe. Njegov brat pa ni ostal v profesuri, saj so mu bili namenjeni višji položaji. Leta 1977 je bil imenovan za škofa v domači škofiji München-Freising, leta 1982 za prefekta vatikanske Kongregacije za nauk vere, 19. aprila 2005 pa je bil izvoljen za novega papeža. 11. februarja 2013 je sledil korak, ki je pomenil novost v zadnjih šestih stoletjih: papež se je odpovedal opravljanju svoje službe.

Vir: Kathpress / CNA
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh