Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. se zavzema za spoštljivo ravnanje s svetovnim spletom

Objava: 25. 01. 2011 / 08:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. se zavzema za spoštljivo ravnanje s svetovnim spletom

V Vatikanu so včeraj objavili papeževo poslanico za svetovni dan sredstev družbenega obveščanja.

Papež Benedikt XVI. poziva k zavestnemu in odgovornemu ravnanju s svetovnim spletom ter s spletnimi socialnimi mrežami. V svoji poslanici za nedeljo sredstev družbenega obveščanja sveti oče poziva k poštenemu, odprtemu in spoštljivemu načinu internetnega sporazumevanja in opozarja na možne nevarnosti, ki prežijo predvsem na mlajše uporabnike spletnih strani in socialnih mrež.


Sveti sedež je namreč včeraj, na praznik sv. Frančiška Saleškega, zavetnika katoliškega tiska, predstavil Poslanico papeža Benedikta XVI. za 45. svetovni dan sredstev družbenega obveščanja, ki ga bomo v Cerkvi obhajali 5. junija. Tema letošnjega dneva sredstev družbenega obveščanja nosi naslov 'Resnica, oznanilo in pristnost življenja v digitalni dobi'. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, so poslanico predstavili predsednik Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja Claudio Maria Celli ter tajnik in podtajnik sveta Giuseppe Antonio Scotti in Angelo Scelzo.

V središče letošnje Poslanice za svetovni dan sredstev družbenega obveščanja papež postavlja komunikacijo preko svetovnega spleta in posebej spregovori o spletnih socialnih mrežah. Benedikt XVI. vse kristjane poziva, naj se na svetovnem spletu med seboj povežejo z zavestno in odgovorno ustvarjalnostjo, ne le zato, da bi bili prisotni, ampak ker je splet sestavni del človeškega življenja. Po papeževih besedah smo 'tudi na tem področju poklicani oznanjati našo vero v Kristusa, ki je Bog, odrešenik človeka in zgodovine'. Papež še posebej povabi mlade, naj dobro izkoristijo svojo prisotnost v digitalni areni.

Papež spremembe na področju komunikacije povezuje tudi s kulturnimi in družbenimi spremembami. Nove tehnologije ne spreminjajo le načina komunikacije, piše v poslanici, ampak komunikacijo samo po sebi, zaradi česar lahko trdimo, da smo postavljeni pred veliko kulturno preobrazbo. S tem načinom razširjanja informacij in znanja se pojavlja nov način učenja in mišljenja, s še neznanimi priložnostmi za vzpostavljanje odnosov in oblikovanje skupnosti, meni sveti oče. Kot je na predstavitvi zatrdil nadškof Celli, papež izraža osuplost nad izrednimi možnostmi svetovnega spleta, ki, uporabljen na moder način, lahko zadovolji željo po smislu, resnici in edinosti. Benedikt XVI. posebej izpostavi uporabo socialnih mrež, saj ta vodi v vzpostavljanje novih oblik medosebnih odnosov, vpliva na zaznavanje sebe in zastavlja vprašanje ne le o pravilnosti lastnega delovanja, ampak tudi o pristnostni lastnega življenja. Papež pri tem opozarja na nevarnosti, kot je na primer beg v vzporedni svet, ter dodaja, da smo pri iskanju 'prijateljstev' postavljeni pred izziv pristnosti in zvestobe samemu sebi.

Socialne mreže kažejo, da je oseba vedno vpletena v to, kar sporoča. Po papeževem mnenju obstaja tudi krščanski način prisostnosti v digitalnem svetu, ki se udejanja v načinu komunikacije, ki je iskrena in odprta, odgovorna in spoštljiva do drugega.

Po Cellijevih besedah poslanica jasno izpostavlja, da sporočanje evangelija preko novih medijev ne pomeni le dodajati verske vsebine na platforme različnih sredstev, ampak na svojem digitalnem profilu in z načinom komuniciranja, izbirami in sodbami prav tako pričevati v skladu z evangelijem. Kot še piše papež v poslanici, je kristjan v novih kontekstih in novih izraznih oblikah ponovno poklican, da ponudi odgovor vsakemu, ki sprašuje po razlogu upanja, ki je v njem. Benedikt XVI. posebej poudarja, da vrednost resnice, ki jo želimo deliti z drugimi, ne izvira iz popularnosti ali količine pozornosti, ki jo sprejme, pač pa mora biti spoznana v svoji celovitosti. Kot piše v poslanici, evangelijska resnica, kljub temu, da se jo sporoča v virtualnem svetu, vedno zahteva vraščanje v realni svet in v odnose konkretnih bratov in sester, s katerimi delimo svoje vsakodnevno življenje. Zato v posredovanju vere, poudarja sveti oče, vedno ostajajo temeljni neposredni človeški odnosi.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh