Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. sprejel predsednika Türka

Objava: 07. 02. 2008 / 13:16
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. sprejel predsednika Türka



Papež Benedikt XVI. je na pepelnico, 6. februarja, dopoldne sprejel v avdienco slovenskega predsednika dr. Danila Türka s spremstvom. Tiskovni urad Svetega sedeža je po njunem srečanju objavil tole izjavo za javnost: »Pogovor je bil priložnost za izmenjavo pogledov na številne zadeve, ki se dotikajo sedanjih mednarodnih razmer, zlasti še stanja na Balkanu, tudi v luči slovenskega predsedovanja Evropski zvezi.

Kar zadeva medsebojno raven, sta sogovornika omenila dobre odnose med Slovenijo in Svetim sedežem, pogovarjala pa sta se tudi o še nerešenih vprašanjih med državo in Cerkvijo v Sloveniji. Izrazila sta željo po ugodni rešitvi.«

O teh vprašanjih se je predsednik Türk, kot je pozneje povedal časnikarjem, po obisku pri papežu pogovarjal tudi z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Tarcisiem Bertonejem in tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami nadškofom Dominiquem Mambertijem.

S kardinalom Bertonejem sta imela v mislih: možnosti za vojaški ordinariat v Sloveniji in za nove prostore apostolske nunciature v Ljubljani, vračanje v Italijo med prvo in drugo svetovno vojno odpeljanih umetnin, ki so krasile primorske cerkve in druge cerkvene prostore, pa tudi Trubarjevo Cerkveno ordnungo, ki jo hrani Apostolska knjižnica v Vatikanu, Slovenci pa bi jo radi videli na razstavi v Trubarjevem letu.

Pred obiskom pri papežu, med katerim sta spregovorila tudi o zadnji papeževi okrožnici o upanju, se je dr. Danilo Türk srečal z italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom in ministrom za zunanje zadeve Massimom D'Alemo, po obisku je pri predsedniku Napolitanu kosil, zvečer pa se je na njegovo povabilo, v čast predsedovanja Republike Slovenije Evropski zvezi, na Kvirinalu udeležil slavnostnega koncerta. Na njem sta nastopila izjemna slovenska glasbena umetnika mezzosopranistka Bernarda Fink in bas-baritonist Marcos Fink.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh