Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. zaključil potovanje po Veliki Britaniji

Objava: 20. 09. 2010 / 08:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. zaključil potovanje po Veliki Britaniji

Sveti oče se je pred povratkom v Italijo srečal še s škofi Anglije, Walesa in Škotske.

Papež Benedikt XVI. je sinoči zaključil svoj štiridnevni obisk v Veliki Britaniji. Ob slovesu na birminghamskem letališču se je britanskemu premieru Davidu Cameronu zahvalil za gostoljubje na Otoku in pred odhodom še enkrat opozoril na raznolikost sodobne Britanije, ki po njegovem predstavlja priložnost za medkulturni in medverski dialog, ta pa lahko znatno obogati celotno britansko družbo.

Premier Cameron je dejal, da je sveti oče v Veliki Britaniji spregovoril šestim milijonom katoličanov, prisluhnilo pa mu je šestdeset milijonov ljudi. Po Cameronovih besedah je bila vera od nekdaj temelj njihove dežele in tako naj bi bilo tudi v prihodnje.

Pred odhodom na letališče se je sveti oče sestal še s škofi Anglije, Walesa in Škotske v kapeli Oscott Collega v Birmighamu. Na srečanju je izpostavil žejo Britancev po veselem sporočilu Jezusa Kristusa ter škofe pozval, naj jim ponudijo živo vodo evangelija, in jih spodbudijo, naj svoja upanja položijo v trdna zagotovila prihodnjega sveta, ne pa v prazne puhle užitke tega sveta. Papež je tako izpostavil nujno potrebo po ponovnem oznanjevanju evangelija v močno sekularizirani britanski družbi ter škofom naročil, naj poživljajoče evangeljsko sporočilo predstavljajo v vsej njegovi celovitosti, vključno s tistimi njegovimi prvinami, ki kljubujejo razširjenim prepričanjem današnje kulture.

Benedikt XVI. je tudi tokrat opozoril na sramotne spolne zlorabe, ki so se zgodile v cerkvenih ustanovah, dogodke, ki so bili v preteklih mesecih deležni veliko pozornosti in ki, meni papež, hudo spodkopavajo moralno verodostojnost odgovornih v Cerkvi. Sveti oče je sicer dejal, da so škofje Anglije, Walesa in Škotske veliko naredili za rešitev nastalih razmer in za zaščito otrok ter za to, da bi se z obtožbami na ustrezen način soočili, najboljša pot za popravilo takšnih grehov pa je po papeževih besedah ta, da se otrokom, ki trpijo zaradi spolnih zlorab, približajo v ponižnem duhu sočutja.

Da bi bili učinkoviti krščanski vodniki, morajo škofje po papeževih besedah živeti v višji celovitosti, ponižnosti in svetosti. Molim, je dejal sveti oče, da bi bile ena od milosti tega obiska tudi prenovljena zavzetost krščanskih vodnikov preroški poklicanosti, ki so jo prejeli, ter novo spoštovanje ljudstva do velikega daru duhovniške službe.

Benedikt XVI. se je v govoru škofom dotaknil tudi finančne in gospodarske družbe, zaradi katere številni posamezniki in družine trpijo pomanjkanje. V takšnih razmerah je potrebna velikodušnost, ki je značilna za britanske katoličane, in sveti oče je prepričan, da bodo škofje prvi, ki bodo spodbujali k solidarnosti do pomoči potrebnih.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh