Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. zatrjuje: »Nimamo dveh papežev«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 03. 2021 / 09:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Benedikt XVI. zatrjuje: »Nimamo dveh papežev«

Benedikt XVI. zatrjuje: »Nimamo dveh papežev«

Osem let po odstopu mora upokojeni papež še vedno braniti svojo »zavestno sprejeto« odločitev.

FOTO: Vatican Media

»Nimamo dveh papežev. Papež je en sam,« je po osmih letih odstopa s Petrovega sedeža v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera pred dnevi zatrdil Benedikt XVI., ko se je znova znašel v položaju, da je moral braniti svojo odločitev o umiku z vrha Katoliške cerkve 28. februarja 2013. »Odločitev je bila težka, vendar sem jo sprejel po temeljitem izpraševanju vesti, in še vedno sem prepričan, da sem se odločil pravilno,« je povedal upokojeni papež. Nekateri njegovi »malce preveč navdušeni prijatelji« so še vedno jezni nanj in te odločitve nočejo sprejeti.

Kot primer je Benedikt XVI. navedel »teorije zarote«, ki so nastale po njegovem odstopu: »Mnogi so govorili, da sem to storil zaradi škandala Vatileaks«, drugi so menili, da je šlo »za zaroto gejevskega lobija«, spet tretji pa so domnevali, da je njegova odločitev povezana s padcem tradicionalističnega lefebvrovskega škofa Richarda Williamsona. Ti ljudje, tako Benedikt XVI., »niso bili pripravljeni priznati zavestno sprejete odločitve. Toda sam imam povsem čisto vest.« Njegov osebni tajnik, nadškof Georg Gänswein, je že ob koncu tedna na italijanski televiziji zatrdil, da je upokojeni papež tudi po osmih letih še vedno trdno prepričan v pravilnost svoje odločitve.


FOTO: Vatican Media

Frančiškov obisk Iraka »izjemno pomemben«

Glede Frančiškovega potovanja v Irak, ki se začenja jutri, je predhodnik sedanjega papeža precej zaskrbljen. Seveda je potovanja »izjemno pomembno«, toda žal je predvideno v izredno težkih časih, zaradi česar je tudi precej nevarno: iz varnostnih razlogov in zaradi epidemije koronavirusne bolezni. Benedikt XVI. je v pogovoru za italijanski časnik zagotovil: »Frančiška bom nenehno spremljal v molitvi.«

Upokojenemu papežu so pri časniku zastavili tudi dve politični vprašanji. Glede novega predsednika italijanske vlade Maria Draghija je Benedikt XVI. izrazil upanje, »da bi mu uspelo rešiti krizo«. Draghi je »človek, ki ga zelo cenijo tudi v drugih evropskih državah«. Novega ameriškega predsednika Joeja Bidna nekdanji papež ocenjuje kot »katoličana in vernega človeka, ki osebno sicer nasprotuje splavu«, kot predsednik pa je žal trdno zasidran v dediščino Demokratske stranke. Glede teorije spolov nam njegovo stališče »še ni povsem jasno«.

Po navedbah časnika Corriere della Sera je pogovor z Benediktom XVI. trajal okoli 45 minut, časnikar je 93-letnega upokojenega papeža obiskal na njegovem domu v vatikanskem samostanu Mater Ecclesiae. Nekdanji rimski škof je govoril zelo tiho, s tankim, vendar odločnim glasom. Tu in tam je njegove izjave prevedel nadškof Gänswein, Benedikt pa je njegove besede potrdil s prikimavanjem. Upokojeni papež na »zelo tankem zapestju« nosi ročno uro, na drugem pa alarm za pomoč v stiski.


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh