Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bergoglio je v predkonklavu spodbudil korenito spremembo cerkvenih smernic

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 29. 03. 2013 / 07:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bergoglio je v predkonklavu spodbudil korenito spremembo cerkvenih smernic

Objavljeni izredni zapiski; Če se Cerkev ne bo premaknila s svojega zaščitenega območja, ji grozi ‘teološki narcizem’.

Nekaj dni pred svojo izvolitvijo za papeža je kardinal Jorge Mario Bergoglio kardinalski kolegij v Rimu pozval h koreniti novi cerkveni usmeritvi, je moč sklepati iz zapiskov govora, ki jih je s papeževim dovoljenjem pred dnevi objavil havanski kardinal Jaime Lucas Ortega y Alamino. Govor je med okoli 150 kardinali na predkonklavu zbudil precejšnjo pozornost. Po mnenju opazovalcev je bil prav ta govor odločilen, da je kardinal Bergoglio že v prvem krogu glasovanja prejel precejšnje število glasov.

Madridski časnik ‘ABC’ je v sredini izdaji objavil faksimile rokopisa omenjenega zapisa. Ta predstavlja povzetek, za katerega je kardinal Ortega zaprosil svojega latinskoameriškega kolega duhovnika. Papež Frančišek mu je izročil dve ročno popisani strani.

Besedilo se prične s tezo, da je oznanjevanje evangelija dejanski smisel navzočnosti Cerkve. Zato so vsi poklicani, da gredo iz sebe in se podajo proti mejam človeškega obstoja. Bergoglio v svojem govoru delno obsoja oblike duhovniške nečimrnosti in zaposlovanja Cerkve same s seboj. Sobratom kardinalom je pojasnil, da bo Cerkev, če ne bo pristopila k človeku, da bi mu oznanjala evangelij, zapadla v nekakšen ‘teološki narcizem’. S tem se bo le še slepila, da je v njej navzoč Jezus Kristus. V resnici pa se bo od njega oddaljila.

Cerkev se bo morala premakniti s svojega zaščitenega območja. Oditi bo morala na obrobje in tam evangelizirati z dejanji in besedo, je prepričan papež.

Navsezadnje obstajata le dve podobi Cerkve, je ob zaključku svojega nagovora poudaril Bergoglio: Cerkev, ki prisluhne Božji besedi in jo zvesto oznanjuje, in ‘posvetna Cerkev, ki živi v sebi, iz sebe in le zase’. V tej luči moramo ‘predvideti vse možne spremembe in reforme, ki so potrebne za odrešenje duš’.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh