Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Birmanski dan v Mariboru: več kot 1000 najstnikov o poklicanosti [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 25. 11. 2023 / 05:25
Oznake: Mladi, Škof
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2023 / 07:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Birmanski dan v Mariboru: več kot 1000 najstnikov o poklicanosti [FOTO, VIDEO]
Birmanci in njihovi spremljevalci z mariborskim nadškofom msgr. Alojzijem Cviklom. FOTO: Alma Gril

Birmanski dan v Mariboru: več kot 1000 najstnikov o poklicanosti [FOTO, VIDEO]

Danes, v soboto, 25. novembra, so se v Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru srečali pripravniki na birmo iz mariborske nadškofije. Njihov gostitelj je bil nadškof Alojzij Cvikl, nagovorili pa so jih še mnogi drugi gostje. Srečanje je že tradicionalno potekalo pod geslom Luč, ki prižiga Luč.

Utrinke s srečanja bomo dodajali sproti, vabljeni k spremljanju!

Jure Sojč predstavlja potek dneva in delavnice. FOTO: Patricija Gril

Mladi in njihovi spremljevalci (kateheti, animatorji, duhovniki) so se ob sprejemu fotografirali, dogajanje so nadaljevali pozdravi, glasbeni program z bendom, predstavitev revije Najst in priprava na sveto mašo. Po sveti maši in malici so se bodoči birmanci udeležili delavnic, ki so bile organizirane v dveh krogih.

Letošnja rdeča nit srečanja je bila poklicanost, zato so se z udeleženci v kar 23 različnih delavnicah srečali redovniki iz sedmih redov, redovnice iz osmih redov, misijonarji, duhovniki, bogoslovci, stalni diakoni, posvečene device, Frančiškov svetni red, zakonski par in tudi nadškof Cvikl.

Predstavil se je tudi Najst. FOTO: Alma Gril

Po lanskem osrednjem gostu Martinu Golobu sta bila tokrat glavna gosta Simon Potnik, župnik v Pastoralni zvezi župnij Slovenj Gradec, in misijonarka s. Andreja Godnič.

Fotogalerija Alme Gril:

Kot je že pred začetkom sporočil Jure Sojč, glavni tajnik Nadškofije Maribor, so se organizatorji dogodka letos razveselili kar 1100 prijavljenih pripravnikov na birmo.

Fotogalerija Alme Gril:

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je uvodoma izrazil veselje, da vidi toliko mladih, ki so odgovorili na njegovo vabilo. »Veste, zakaj to srečanje? Vsako leto birmance vprašam, kaj je bilo najlepše v pripravi. In veste, kaj odgovorijo? Tole tukaj,« je izpostavil nadškof.

Udeležencem se je Cvikl zahvalil, da so bili tukaj, in jim zaželel, da bi doživeli ta dan kot nekaj lepega, kot spodbudo, in da bi se povezali med seboj.

Fotogalerija Alme Gril:

Nadškofijski tajnik Jure Sojč se je na začetku pošalil: »Če vas kaj zanima, vprašajte Marijine sestre. To so Jezusove tete.« Zbrane so pozdravili tudi dijaki in ravnateljica dijaškega doma ter ravnatelj Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Maribor dr. Samo Repolusk.

Iz nadškofove pridige

V pridigi je mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl mlade nagovoril s primerjavo iz kemijskega sveta – z natrijem, klorom in natrijevim kloridom (NaCl). »Natrij in klor sta kakor ljubezen in resnica. Ena brez druge lahko dela škodo, združeni pa čisto drugače,« je poudaril nadškof.

»Kot Jezusovi učenci smo sol zemlje in luč sveta,« je nadaljeval: sol začini hrano, jo naredi okusno in jo ohranja, luč pa daje svetlobo, da z njeno pomočjo vidimo vse okrog sebe. »Če pustimo Jezusu, ki je Luč, da je prisoten v nas, odsevamo njega.«

Zbiranje udeležencev. FOTO: Patricija Gril

Cvikl je opozoril da se danes vse vrti okoli »mene« – jaz, meni, zame. »Ni čudno, da je danes glavna bolezen osamljenost,« je opozoril mariborski nadškof metropolit.

Fotogalerija Alme Gril:

Da želijo skorajšnjim birmancem danes predstaviti Cerkev, skupnost verujočih, je nagovoril zbrane in jih vprašal, na kaj pomislijo ob besedi Cerkev. »Mogoče na nekaj starega, na skupnost, polno zapovedi, pravil, prepovedi.«

Iskanje ustanoviteljev redov na slikah. FOTO: Patricija Gril

Malokdaj pa verjetno pomislijo, da je to živa skupnost, ki jo vodi Sveti Duh, si je kar namesto birmancev odgovoril nadškof in dodal, da če bi bila Cerkev izključno človeška, je že zdavnaj ne bi bilo več. Cerkev je torej Božja.

Ob koncu maše. FOTO: Alma Gril

»Sveti Duh je tisti, ki vodi Cerkev. Je tisti, ki kaže pot. Jezus je torej pot, Sveti Duh pa nas uči, kako po njej hoditi. Je tisti, ki nas spominja na to, kar je Jezus storil in govoril, na to, da smo ljubljeni. Spodbuja nas, da to ljubezen delimo naprej,« je podčrtal maševalec.

Fotografiranje skupin udeležencev. FOTO: Patricija Gril

Da nam Sveti Duh torej pomaga, da smo luč in sol – in ravno zaradi tega je Cerkev živa, je nagovor udeležencem srečanja končal nadškof Alojzij Cvikl.

Fotogalerija Alme Gril:

Sara, Špela in Ana iz Vuhreda iščejo apostola Janeza. FOTO: Patricija Gril

Pričevanje osrednjih gostov

Osrednja gosta srečanja, župnik v Pastoralni zvezi župnij Slovenj Gradec Simon Potnik in misijonarka, uršulinka s. Andreja Godnič, sta se v pogovoru z moderatorko celotnega dogodka Darjo Gajšek vrnila v svoja najstniška leta in birmancem razkrila nekaj spominov o svojih pripravah na birmo.

Osrednja gosta s. Andreja Godnič in župnik Simon Potnik. FOTO: Patricija Gril

s. Andreja se jih je lotila resno, njena botra pa je bila nona. Župnik Simon pa se spomni, da za birmo ni želel obleči tistega, kar bi se spodobilo, ne spomni se pompa okrog birme, spomni pa se dobrega župnika, ki mu je dobro svetoval pri izbiri botra.

Osrednja gosta v pogovoru z Darjo Gajšek. FOTO: Alma Gril

Sta bila kdaj zaljubljena, kakšne so bile njune želje za prihodnost? Simon Potnik: »Na Srednji zdravstveni šoli sem imel skoraj same sošolke in videl, kako hudo je, če se fant grdo obnaša do dekleta. Učil sem se spoštljivih odnosov.«

Fotogalerija Alme Gril:

S. Andreja Godnič: »V srednji šoli, na turistični, so bili moji plani zelo jasni: imeti zelo lepega moža, štiri otroke in sinje moder porsche. Potem me je Gospod presenetil z drugimi plani. Ampak jaz sem se grozno zaljubila. Ko me je fant vprašal, ali bi bila skupaj, sem ga zavrnila, ker sem čutila, da to ne bo moj mož.« Z Jezusom se je nekaj let prepirala in na koncu jo je »zvlekel« v samostan.

Nadškof Alojzij Cvikl in župnik Simon Potnik. FOTO: Patricija Gril

Kdaj pa je Jezus poklical Simona? Sanjal je o medicini, nato pa je sredi 3. letnika prišlo kot strela z jasnega: Ti si moj. Imel je punco in lepo življenje. Toda opazil je: ko je bil na igrišču, je bil popolnoma na igrišču, ko je bil z njo, pa ni bil pri stvari. Postni čas je preživel v razločevanju in postalo mu je kristalno jasno: duhovnik bo.

Fotogalerija Alme Gril:

Vtisi udeležencev

Ana, Hana, Klara, Lara, Tinkara iz Slovenske Bistrice:

FOTO: Patricija Gril

»Letos gremo k sveti birmi in nas je katehistinja, v sklopu priprav, povabila s seboj na to srečanje. Srečujemo se vsi iz te regije, ki gremo k birmi, srečali se bomo tudi z nadškofom. Veselimo se zlasti maše in delavnic s klarisami in uršulinkami.«

Žan, Miha, Alina, Nuša iz Oplotnice:

FOTO: Patricija Gril

»Tukaj smo zaradi birme, ki jo imamo v tem šolskem letu. Prišli smo s katehistinjo, iz župnije nas je 36. O programu ne vemo prav veliko, pričakujemo, da nam bo všeč, še posebej pa se veselimo McDonald'sa.«

Cvetka, Kidričevo:

»Sem katehistinja in spremljam naše mlade, ki so se srečanja kar zelo veselili. Imajo popoldne tudi druge obveznosti, ampak so bili navdušeni, saj želijo doživeti to srečanje mladih, ki se pripravljajo na zakrament, in z nadškofom.«

Mojca iz Slovenskih Konjic in Ana iz Vipave:

FOTO: Patricija Gril

»Imava delavnico predstavitve reda klaris, ki so naju prosile, če prideva namesto njih. Predstavili bova njihov red, jaz (Mojca) imam namreč sestro, ki zdaj v noviciatu pri klarisah, Ana pa se tudi pozna z njimi prek mene.«

Jan Emeršič, Sveta Trojica:

FOTO: Patricija Gril

»Naloga nas animatorjev je spremljati birmance in jih pripravljati na sveto birmo, na tem dogodku pa imamo pripravljenih 23 delavnic o različnih redovih, ki jih birmanci obiščejo, mi pa jih spremljamo. Sodelovali smo tudi pri maši in pri veliki igri, na kateri je vsak udeleženec v kuverti dobil sliko svojega svetnika, ki je izobešena tudi po prostoru, moral jo je najti, na njem poskenirati QR-kodo in oditi do prostora, kjer je dobil košček sestavljenke. Na koščkih sestavljanke so bili zelo majhni obrazi ljudi, iz vseh njih pa je nastala velika slika Jezusa, kar ponazarja, da smo mi vsi skupaj Jezusova Cerkev in da je Jezus z nami.«

Kupi v trgovini

5 minut s Svetim Duhom
Molitveniki
22,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh